Museum Flehite

Amersfoortse Kinderen in de oorlog 1940 – 1945

Wat zou je doen als je Fietje, Bep of Herman was in de tijd van de Duitse bezetting?

Informatie
Aanbod voor
po
Locatie activiteit

Museum Flehite & op school

Wanneer

op aanvraag

Duur

75 minuten

Deelnemers

max. 30

Bekijk later opnieuw
Delen
Stephanie Westerhoud
Heb je een vraag?

Neem contact op met Stephanie Westerhoud:

Het is voor de meesten onder ons gelukkig bijna niet voor te stellen hoe het is om als kind in de oorlog te leven. Toch kan het goed zijn je eens in te leven in de situaties van meer dan zeventig jaar geleden. Wat zou je doen als je Fietje, Bep of Herman was in de tijd van de Duitse bezetting? Ga je in verzet of vind je de Duitse soldaten juist wel stoer? Misschien ontdek je wat de Duitsers in Kamp Amersfoort doen, misschien heb je geen tijd om je daar druk over te maken. Of ben je Joods, en heb je niks te willen?  

Persoonlijke ervaringen

De leerlingen ontdekken hoe acht verschillende kinderen de oorlogsjaren tussen 1940 en 1945 in Amersfoort hebben ervaren. Zo worden via persoonlijke beleving de belangrijkste thema’s van die periode behandeld: de evacuatie in 1940, de Jodenvervolging, het verzet, de NSB, de bombardementen, de hongerwinter en de bevrijding.

Dilemma’s in oorlogssituaties

Tijdens de voorbereidingsles verdiepen kleine groepjes leerlingen zich in een van de acht kinderen, met behulp van de toegezonden werkschriften. In het museum bekijken en onderzoeken leerlingen voorwerpen en schriftelijke bronnen uit de Tweede Wereldoorlog. In de verwerkingsles op school, presenteren leerlingen aan elkaar wat ze over elk oorlogskind te weten zijn gekomen. Bovendien denken de leerlingen samen na over de dilemma’s die mensen in een oorlogssituatie tegenkomen, destijds in Amersfoort en nu in tegenwoordige oorlogsgebieden.

Zo ontdekken zij dat ieder mens op een eigen manier op ontwikkelingen reageert en dat in onzekere oorlogstijden moeilijke persoonlijke beslissingen genomen moeten worden.

Kenmerken Praktisch

  • Voorbereiding op school: een voorbereidingsles (40 minuten) en een verwerkingsles (60 minuten) m.b.v. digibordles via Lesson Up én toegestuurde werkschriften.
  • Locatie: Museum Flehite en op school
  • Kosten: 115 euro (incl. btw) per groep
  • Benodigdheden: Digibord en eventuele smartphones op school
  • Vervoer: Eigen vervoer

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.