Op school

Animeer je klas

Deze workshop is een onderdeel van de Programmalijn Media. In de Programmalijn Media leren kinderen over de werking en het creatieve gebruik van digitale technologie. De Programmalijn bestaat uit actief en receptief aanbod op het gebied van filmeducatie, mediawijsheid en mediakunst.

annimeer je klas 2
Informatie
Aanbod voor
po
Locatie activiteit

Op school

Wanneer

Duur

1,5 uur

Deelnemers

1 klas

Bijzonderheden

Geen

Bekijk later opnieuw
Delen
Heb je een vraag?

Neem contact op met Stephanie Westerhoud:

Animeer je klas

Films, daarvoor heb je mensen nodig. Of niet? Met de gastles Animeer je klas krijgt een alledaagse lamp ineens de hoofdrol in een film, zijn eieren aan het schaterlachen en draait alles om de stoelen in de klas. Leerlingen leren in deze les alles over oude en nieuwe films en ze ontdekken wat je allemaal met animatie kunt doen. De mogelijkheden van animatiefilms zijn namelijk onbegrensd! Ook wordt er veel aandacht besteed aan de belangrijke ontwikkelingen van film. Zo waren films vroeger in zwart-wit en helemaal in het begin was er geen geluid. De ontwikkelingen worden met de leerlingen besproken.

Daarnaast krijgen ze tijdens de les tips en trucs die ze kunnen toepassen als ze zelf aan de slag gaan met het maken van hun film. En daarbij zijn niet alleen de leerlingen belangrijk: ook de stoelen in de klas. Deze krijgen namelijk de hoofdrol in de film! In een film kan namelijk alles, dat ontdekken de leerlingen zodra ze hun eigen korte animatie gaan maken.

De leerlingen gaan drie films uit het museum bekijken waarin iets tot leven wordt gebracht. Daarna gaan ze zelf de stoelen uit de klas tot leven wekken. Hoe? De stoelen worden aangekleed en worden zo echte filmpersonages. Ze kiezen samen een muziekje uit dat bij de stoelen past en leren over de truc om dingen te laten bewegen… wist je dat bewegend beeld uit allemaal losse plaatjes bestaat? Als je die snel achter elkaar afspeelt, lijken de objecten in de film te bewegen en dat gaan de leerlingen ook doen met de stoelen.

Met deze gastles van Eye ontwikkelen kinderen een inzicht in de werking en ontwikkeling van de animatiefilm. Ze leren over de verdieping in beweging, hoe personages zich ontwikkelen en gaan aan de slag met muziek. Door de geschiedenisles met historische bronnen, leren ze daarnaast over erfgoed en hoe ze al bestaande werken als inspiratie kunnen gebruiken.

Praktische kenmerken

  • Tijdsduur: 1,5 uur
  • Uitvoering/aanbieder: Eye Filmmuseum
  • Locatie: Op school
  • Maximum aantal leerlingen: 1 klas
  • Benodigdheden: digibord met internet

Meer over de Programmalijn Media

Kunst en cultuur geven kinderen de mogelijkheid om uitdrukking te geven aan hun gevoelens, te reflecteren op hun leefwereld en hun ideeën vorm te geven. In de Programmalijn Media leren kinderen over de werking en het creatieve gebruik van digitale technologie. De Programmalijn bestaat uit actief en receptief aanbod op het gebied van filmeducatie, mediawijsheid en mediakunst. Denk daarbij aan het kennismaken met film, fotografie en recentelijk ontwikkelde technologieën zoals robotica, 3D printen en werken met een greenscreen.

Leerlingen worden uitgedaagd om zich creatief én kunstzinnig te uiten en te ontplooien. Ze worden gestimuleerd om een open, nieuwsgierige en kritische houding aan te nemen. Daarbij leren ze zonder te oordelen naar hun omgeving te kijken en hun eigen (leer)proces centraal te zetten.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.