De Boekenfabriek
Boeken zijn overal te vinden, helemaal in de bibliotheek natuurlijk. Maar hoe is dat eigenlijk ontstaan? In het project De Boekenfabriek krijgen leerlingen antwoorden op alle vragen die je maar kunt verzinnen over boeken.

Boeken zijn overal te vinden, helemaal in de bibliotheek natuurlijk. Maar wanneer zijn mensen eigenlijk boeken gaan schijven? En waarom zijn ze dat gaan doen? Sinds wanneer kun je ze lenen in de bibliotheek en waarom was de uitvinding van de boekdrukkunst zo belangrijk? In het project De Boekenfabriek krijgen leerlingen antwoorden om deze vragen tijdens de gastles door een bibliotheekmedewerker. Daarna is er een kist vol boeken en opdrachten voor schrijvers en tekenaars in de dop.
Boeken horen bij ons cultureel erfgoed, en de uitvinding van het schrift en later van de boekdrukkunst zijn allesbepalend geweest voor de geschiedenis van de mensheid. Heel interessant om daar wat meer over te weten te komen! Daarnaast leren kinderen over wat erbij komt kijken om een kinderboek te schrijven, illustreren of uitgeven, en gaan zij zelf aan de slag met bijpassende creatieve opdrachten.
In een vlotte gastles met quiz leert de klas alles over spijkerschrift, hiërogliefen, papyrus, boekrollen, de boekdrukkunst en noem maar op. Daarna kunnen ze naar hartenlust grasduinen in een kist vol boeken over boeken!
Leerdoelen
- leesbevordering
- begrijpend lezen
- informatieverwerving
- lees- en schrijfmotivatie
- wereldoriëntatie
- cultuureducatie
Praktische gegevens
- leskist met boeken en opdrachten in de klas: 12 weken
- gastles: 1 uur
- locatie: op school
- maximum aantal leerlingen: 1 klas
- kosten: € 50,- ex btw