De Lieve Vrouw

Raar maar waar

Deze workshop is een onderdeel van de Programmalijn Media. In de Programmalijn Media leren kinderen over de werking en het creatieve gebruik van digitale technologie. De Programmalijn bestaat uit actief en receptief aanbod op het gebied van filmeducatie, mediawijsheid en mediakunst.

Raar maar waar
Informatie
Aanbod voor
po
Locatie activiteit

Filmtheater De Lieve Vrouw

Wanneer

Duur

1,5 uur

Deelnemers

30

Bekijk later opnieuw
Delen
Stephanie Westerhoud
Heb je een vraag?

Neem contact op met Stephanie Westerhoud:

Raar maar waar

Wat is het allervreemdste dat je kunt bedenken? Zijn het rolschaatsende walvissen op Mars of misschien zelf als een vogel rond kunnen vliegen? In het echte leven worden deze dingen een beetje ingewikkeld, in een film kan het wel. In film kan namelijk alles. Wat film mooi maakt, is dat het je meeneemt in de soms ontzettend rare wereld. Je weet dat het niet waar is, toch moet je misschien huilen, ben je bang of krijg je de slappe lach. Films roepen emoties op, de kracht van film!

In het project Raar maar waar krijgen leerlingen vier bijzondere, korte films te zien. In één van de films is de persoon die wordt gevolgd onzichtbaar. Toch weten kijkers precies hoe de hoofdpersoon zich voelt. Er is een film waarin alleen maar bolletjes te zien zijn. Ondanks dat is het duidelijk waar het precies over gaat. Hoe kan dat, wat maakt dat we begrijpen waar deze films over gaan? Waar komt dat door?

Leerlingen gaan samen met de filmdocent op onderzoek uit. Ze krijgen opdrachten en kijkvragen om te ontdekken hoe filmmakers ze meenemen in het verhaal. Het effect van de camera, licht, geluid, special effects en meer worden besproken, dit zijn elementen die bijdragen aan het helder kunnen overbrengen van een verhaal. Met deze opdrachten worden de leerlingen zich bewust van beeldtaal.

Praktische kenmerken

  • Tijdsduur: 1,5 uur
  • Uitvoering/aanbieder: De Lieve Vrouw
  • Locatie: Filmtheater De Lieve Vrouw
  • Maximum aantal leerlingen: 30
  • Benodigdheden: n.v.t.
  • Vervoer: eigen vervoer

Meer over de Programmalijn Media

Kunst en cultuur geven kinderen de mogelijkheid om uitdrukking te geven aan hun gevoelens, te reflecteren op hun leefwereld en hun ideeën vorm te geven. In de Programmalijn Media leren kinderen over de werking en het creatieve gebruik van digitale technologie. De Programmalijn bestaat uit actief en receptief aanbod op het gebied van filmeducatie, mediawijsheid en mediakunst. Denk daarbij aan het kennismaken met film, fotografie en recentelijk ontwikkelde technologieën zoals robotica, 3D printen en werken met een greenscreen.

Leerlingen worden uitgedaagd om zich creatief én kunstzinnig te uiten en te ontplooien. Ze worden gestimuleerd om een open, nieuwsgierige en kritische houding aan te nemen. Daarbij leren ze zonder te oordelen naar hun omgeving te kijken en hun eigen (leer)proces centraal te zetten.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.