Op school

Robot Workshop

Deze workshop is een onderdeel van de Programmalijn Media. In de Programmalijn Media leren kinderen over de werking en het creatieve gebruik van digitale technologie. De Programmalijn bestaat uit actief en receptief aanbod op het gebied van filmeducatie, mediawijsheid en mediakunst.

robot maxmusic
Informatie
Aanbod voor
po
Locatie activiteit

Op school

Wanneer

Duur

45-60 minuten

Deelnemers

Maximaal 25

Bekijk later opnieuw
Delen
Heb je een vraag?

Neem contact op met Stephanie Westerhoud:

Robot Workshop

Robots nemen de wereld over! In de afgelopen honderd jaar is steeds meer van wat we doen geautomatiseerd. Denk aan de opkomst van mechanische armen in fabrieken tot computers die we in onze zak hebben – in de vorm van een smartphone. De vele slimme apparaten en robots zijn heel handig, maar mensen moeten de regie houden. In de workshop Robots leren kinderen op jonge leeftijd hoe ze hiermee om moeten gaan. Want jong geleerd, is oud gedaan!

Deze workshop is voor de jongste van het primair onderwijs, leerlingen maken spelenderwijs kennis met robotica. Ze gaan aan de slag met robots die bestaan en leren hoe ze deze moeten besturen. Ze krijgen een korte uitleg en demonstratie van de mechanische bots en gaan daarna zelf aan de slag in groepjes.

Ze leren met deze workshop een hele basale vorm van programmeren. Leerlingen gaan niet aan de slag met codes op de computer, maar gaan spelen en tekenen. Er worden uitdagingen aangegaan waardoor de kinderen leren vooruit te denken.

Robot Workshop maX Music 4

Na deze les is er een heuse robotstad ontstaan waar verschillende robots de dienst uitmaken, maar wel op commando van de kinderen. Er wordt een aantal robots meegenomen om dit voor elkaar te krijgen. Hexbug is een insectvormige robot die zich verplaatst door vibrerende bewegingen. De kinderen kunnen een doolhof of baan bouwen om te zorgen dat hij niet ontsnapt. De tweede inwoner is Bee-Bot, die wordt bestuurd door knipjes op zijn rug. Maar hier is een uitdaging: hij legt zijn route pas af als alle commando’s in één keer zijn ingevoerd.

Ozbot volgt lijnen die kinderen op papier tekenen en reageert op de kleuren die worden gebruikt. Co-De-Rups bepaalt zijn route door hoe je ‘m in elkaar zit en mBot kan op verschillende manieren worden geprogrammeerd. Leerlingen kunnen hem onder andere via zwarte tape een route met hindernissen laten afleggen.

Praktische informatie

  • Tijdsduur: 45-60 minuten
  • Uitvoering/aanbieder: maX Music
  • Locatie: Op school
  • Maximum aantal leerlingen: 2
  • Benodigdheden: grote ruimte met tafels en stoelen

Meer over de Programmalijn Media

Kunst en cultuur geven kinderen de mogelijkheid om uitdrukking te geven aan hun gevoelens, te reflecteren op hun leefwereld en hun ideeën vorm te geven. In de Programmalijn Media leren kinderen over de werking en het creatieve gebruik van digitale technologie. De Programmalijn bestaat uit actief en receptief aanbod op het gebied van filmeducatie, mediawijsheid en mediakunst. Denk daarbij aan het kennismaken met film, fotografie en recentelijk ontwikkelde technologieën zoals robotica, 3D printen en werken met een greenscreen.

Leerlingen worden uitgedaagd om zich creatief én kunstzinnig te uiten en te ontplooien. Ze worden gestimuleerd om een open, nieuwsgierige en kritische houding aan te nemen. Daarbij leren ze zonder te oordelen naar hun omgeving te kijken en hun eigen (leer)proces centraal te zetten.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.