Op school

Stopmotion: Knuffels op Reis

Deze workshop is een onderdeel van de Programmalijn Media. In de Programmalijn Media leren kinderen over de werking en het creatieve gebruik van digitale technologie. De Programmalijn bestaat uit actief en receptief aanbod op het gebied van filmeducatie, mediawijsheid en mediakunst.

Stop Motion Workshop kinderen maX Music 3
Informatie
Aanbod voor
po
Locatie activiteit

Op school

Wanneer

Duur

60-150 minuten

Deelnemers

Maximaal 30

Bekijk later opnieuw
Delen
Heb je een vraag?

Neem contact op met Stephanie Westerhoud:

Stopmotion: Knuffels op Reis

Wat nou als we de fantasiewereld van kinderen tot leven zouden kunnen brengen? Knuffels die avonturen beleven, groenten met een eigen persoonlijkheid of hele nieuwe wezens ontwikkelen met behulp van klei. Met de workshop Stopmotion: Knuffels op Reis gaat maX Music met leerlingen uit groep 1 en 2 aan de slag om dit voor elkaar te krijgen. De knuffels van de leerlingen worden gefotografeerd en alle foto’s worden gemonteerd tot een film waar de fantasiewereld van kinderen ook écht tot leven komt.

De techniek die hierbij wordt gebruikt, is stopmotion. Deze animatietechniek wordt gebruikt voor films als Shawn the Sheep en Wallace & Grommit. In deze workshop gaan de kinderen met knuffels aan de slag. Telkens wordt er een foto gemaakt waarbij de knuffels een klein stukje worden vervormd. Door alle foto’s achter elkaar te plakken, ontstaat er een film. Met deze workshop kunnen de kinderen hun eigen verhaal vertellen, creëren ze eigen karakters en mogen ze hun belevingswereld in beeld brengen.

Voordat de kinderen aan de slag gaan, is er een uitleg over wat ze gaan doen. Er worden voorbeelden vertoond om de kinderen enthousiast te maken. Vervolgens worden ze in verschillende groepjes verdeeld en krijgt elk groepje een eigen camera en objecten om de film mee te maken. Dat kan klei zijn, maar ook knuffels of groenten. De groepjes gaan aan de slag om foto’s te maken waarbij ze na elke foto de opstelling iets wijzigen.

Zijn er genoeg foto’s? Dan kunnen de kinderen gaan monteren! De foto’s worden op de computer gezet of met iPad’s bewerkt. Dankzij speciale software kunnen de foto’s snel achter elkaar af worden gespeeld, waardoor er een korte film ontstaat waarbij de voorwerpen bewegen. Natuurlijk blijft het daar niet bij: als iedereen klaar is, worden de filmpjes aan de hele klas vertoond. De resultaten worden na afloop gedeeld met de school zodat de video’s aan ouders en/of verzorgers kunnen worden laten zien.

Praktische informatie

  • Tijdsduur: 60-150 minuten
  • Uitvoering/aanbieder: maX Music
  • Locatie: Op school
  • Maximum aantal leerlingen: 30
  • Benodigdheden: beamer en scherm, tekenpapier, potloden/pennen/stiften, minimaal vijf computers met Windows Movie Maker

Meer over de Programmalijn Media

Kunst en cultuur geven kinderen de mogelijkheid om uitdrukking te geven aan hun gevoelens, te reflecteren op hun leefwereld en hun ideeën vorm te geven. In de Programmalijn Media leren kinderen over de werking en het creatieve gebruik van digitale technologie. De Programmalijn bestaat uit actief en receptief aanbod op het gebied van filmeducatie, mediawijsheid en mediakunst. Denk daarbij aan het kennismaken met film, fotografie en recentelijk ontwikkelde technologieën zoals robotica, 3D printen en werken met een greenscreen.

Leerlingen worden uitgedaagd om zich creatief én kunstzinnig te uiten en te ontplooien. Ze worden gestimuleerd om een open, nieuwsgierige en kritische houding aan te nemen. Daarbij leren ze zonder te oordelen naar hun omgeving te kijken en hun eigen (leer)proces centraal te zetten.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.