Speciale projecten

Ready for take off

Afgelopen twee jaar vonden succesvolle themagerichte en multidisciplinaire projecten plaats in het voortgezet onderwijs in Amersfoort, waarbij onderwijs, culturele aanbieders en NEOS intensief samenwerkten. Via coproducties gaven we vorm aan onze vraaggerichte werkwijze en een integrale benadering van cultuuronderwijs.

Ready for take off

Thema ruimte komt tot leven in kunstproject voor het VO

In oktober 2019 vond Ready for take off plaats, een interdisciplinair kunstproject waarin leerlingen van verschillende Amersfoortse VO-scholen de voorstelling Ruimtevlucht of Joe 5 bezochten, gevolgd door verdiepende kunstworkshops en een rondleiding bij de tentoonstelling One way Ticket to Mars. “Verhalen kwamen tot leven dankzij de bevlogen dansers, theatertechnici, workshopdocenten en rondleiders”, vertelt kunstvakdocent Brenda Koudijs.

In de dansstudio van Scholen in de Kunst maken vier leerlingen van het Corderius College samen een bewegende ruimte-robot. Tegelijkertijd vinden in studio’s eromheen andere kunstzinnige workshops waarin leerlingen hun eigen planeet creëren en een outfit ontwerpen die je zou kunnen dragen in de ruimte. Deze workshops zijn onderdeel van het project Ready for take off voor jongeren van 15 tot 18 jaar, dat Scholen in de Kunst in samenwerking met Kunsthal KAdE, Holland Opera en Duda Paiva ontwikkelde.

Als toerist naar de ruimte

De belangstelling voor de ruimtevaart is groot dit jaar. In 2019 is het een halve eeuw geleden dat Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan zette, en zullen er voor het eerst commerciële vluchten mensen als toerist naar de ruimte brengen. Ook in Amersfoort is de kunstsector volop met dit thema bezig: Holland Opera, Kunsthal KAdE en Duda Paiva Company ontwikkelden activiteiten rondom het thema Ruimte, die samenkwamen in het project Ready for take off.

Thema ruimte komt tot leven

In oktober 2019 bezochten tijdens de projectdagen van Ready for take off leerlingen van verschillende Amersfoortse VO-scholen de voorstelling Ruimtevlucht (Holland Opera) of Joe 5 (Duda Paiva), waarna ze meededen aan verdiepende workshops en een rondleiding kregen bij de tentoonstelling One way Ticket to Mars in Kunsthal KAdE. Kumar Qualm, docent van het Corderius College, zag dat zijn leerlingen gedurende de dag steeds meer binding kregen met het thema ruimte: “Aan het begin van de dag leek de voorstelling voor de leerlingen wat abstract. Maar naarmate de dag vorderde en verschillende onderdelen van het programma werden doorlopen, zag je dat leerlingen steeds meer vragen stelden en het thema meer tot leven kwam. Wat ik heel sterk vond is dat de dansdocente voorkennis actief activeerde door verbinding te leggen met de voorstelling en hierop verder te bouwen.” De leerlingen volgden workshops op het gebied van film, elektronisch produceren, beeldende kunst, dans en mode.

Ready for take off

Buitenaards systeem in Joe 5

In de voorstelling Joe 5 creëert een buitenaards systeem de perfecte neo-human: eeuwig jong, oneindig gemodificeerd. Maar de vraag is: zijn perfectie en onsterfelijkheid het waard, wetende dat we alles moeten opgeven wat ons menselijk maakt? Jonathan (15 jaar) van het Corderius zag deze voorstelling en was onder de indruk van de combinatie van licht, muziek en techniek: “De techniek in de voorstelling vond ik heel bijzonder. Een danser bewoog als een robot en met licht werd steeds de volgende stap in de evolutie aangegeven. De slotscène vond ik het mooist. Daarin kwam Joe erachter dat hij onderdeel was van een systeem en ging hiertegen in verzet.”

Intrigerend lesaanbod

Ready for take off was onderdeel van de Corderius Binnenstebuiten week, met als doel om leerlingen te prikkelen, raken en inspireren voor kunst, cultuur en de culturele sector. Brenda Koudijs, kunstvakdocent van het Corderius College, legt uit: “We willen tijdens deze week onze leerlingen een intrigerend lesaanbod bieden buiten het klaslokaal, zodat ze meegenomen worden in het kunst en cultuuraanbod in Amersfoort en omgeving. Het mooie van Ready for take off is het actuele thema, wat zich heel goed leent om de fantasie te prikkelen. Het was een prachtig overkoepelend geheel met een mooie samenhang tussen verschillende disciplines. Verhalen kwamen tot leven dankzij de bevlogen dansers, theatertechnici, workshopdocenten en rondleiders. In de CKV lessen bouwen we voort op de ervaringen die de leerlingen hier hebben opgedaan.

Ready for take off 2
Ready for take off 3

Fotografie en tekst: Lisa van Bennekom (workshops dans en beeldend) en Kunsthal KAdE (rondleiding tentoonstelling).

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.