lesmateriaal

Dwaalhuis

‘Met het verglijden van de tijd vervagen onze herinneringen, maar muziek neemt in ons menselijk geheugen een bijzondere plaats in.’ Dat is het vertrekpunt van Dwaalhuis van Holland Opera.

Dwaalhuis veensmederij
Datum
17 januari 2022
Geschreven door
NEOS cultuuronderwijs
Anne NEOS
Vragen?

Neem contact op met Anne

Dwaalhuis

Gezelschap: Holland Opera
Doelgroep: Groep 7 en 8
Discipline: Theater en Muziek
Duur: 50 minuten
Locatie: De Veerensmederij, Soesterweg 330, 3812 BH Amersfoort

Lesmateriaal

Dwaalhuis is een voorstelling over vergeten, maar ook over je allermooiste herinneringen. In Dwaalhuis speelt een man piano, een vrouw herkent de melodie, pakt haar trompet en speelt mee. Langzaam komen we achter hun verleden en hun toekomst. Een voorstelling over de kracht van muziek. Want muziek vergeet je nooit.

Dwaalhuis gaat over vergeten, maar ook over je mooiste herinneringen. Als je ouders wordt vergeet je soms dingen, maar je mooiste herinneringen blijven. Het gaat dus over dementie. Ter voorbereiding kun je aan de slag gaan met muziek uit de voorstelling, interviews bekijken met de makers, een invulposter maken over je mooiste herinneringen en meer. Bekijk hier de lesideeën.

Zijn er kinderen in de klas die dichtbij met het onderwerp dementie in aanraking zijn gekomen? Dan is het extra waardevol om met het educatiemateriaal aan de slag te gaan.

Spelregels

Voor veel leerlingen is een bezoek aan het theater geen alledaagse bezigheid. Om de leerlingen voor te bereiden op het theaterbezoek is het goed om de volgende spelregels te bespreken:

  • We beginnen op tijd.
  • Een theater is anders dan een bioscoopbezoek: de spelers staan écht voor je en horen en zien je zitten in de zaal.
  • Niet kletsen, interactie kan wel: de theatermakers hebben met veel passie gewerkt aan de voorstelling en vinden het leuk het publiek reageert op iets wat op het podium gebeurt.
  • Niet eten en drinken.
  • Mobiele telefoons uit
  • Vooraf naar toilet, liever niet tijdens de voorstelling.
  • Niet fotograferen.
  • Aan het einde geef je applaus.
  • Het is leuk om de spelers na afloop iets te geven zoals een papierenbloem of een kaart.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.