Museum Flehite

Photographic Paintings à la Withoos

Deze workshop is een onderdeel van de Programmalijn Media. In de Programmalijn Media leren kinderen over de werking en het creatieve gebruik van digitale technologie. De Programmalijn bestaat uit actief en receptief aanbod op het gebied van filmeducatie, mediawijsheid en mediakunst.

Photographic Paintings à la Withoos
Informatie
Aanbod voor
po
Locatie activiteit

Museum Flehite / Op school

Wanneer

Na de kerst tot 8 mei 2022

Duur

1 uur / 1,5 uur

Deelnemers

Maximaal 30

Bekijk later opnieuw
Delen
Heb je een vraag?

Neem contact op met Stephanie Westerhoud:

Photographic Paintings à la Withoos

Een filtertje over je foto, de kleuren wat aanpassen en misschien kies je zelfs voor een hele nieuwe achtergrond. We doen het bijna allemaal, onze foto’s net wat mooier maken voor Instagram. Sinds de smartphone is dat steeds normaler om met een eigengemaakte foto te doen. Maar de kunst van de werkelijkheid manipuleren is al veel ouder: ook kunstschilders doen het.

Voor Photographic Paintings à la Withoos gaan kinderen naar de tentoonstelling “Ander licht op Withoos” in Museum Flehite. Ze zien hoe kunstenaar Hans Withoos nu en zijn voorvader Matthias Withoos in het verleden de werkelijkheid manipuleren en gaan zelf aan de slag met digitale beeldbewerking.

Dit project bestaat uit een voorbereidende les op school waarin leerlingen kennis maken met de kunstenaarsfamilie van Matthias Withoos, die leefde in de 17e eeuw. Zijn nazaat Hans Withoos is ook in de kunstwereld beland, hij maakt geënsceneerde foto’s. Kinderen kijken wat realistisch is en wat er overheen is gezet. Hoe en waarom hebben de kunstenaars dat gedaan?

Daarop volgt een museumbezoek waarbij de kinderen inspiratie opdoen voor hun eigen kunstwerk. In de tentoonstelling “Ander licht op Withoos” is een speciale foto-set gebouwd waar kinderen zelf mogen uitproberen hoe je een geënsceneerde foto kunt maken.

Met een gastdocent van het Medialab gaan kinderen vervolgens in de klas aan de slag. Ze leren hoe je een foto van een schilderij kunt bewerken door lagen over elkaar heen te plaatsen. Het is mogelijk de resultaten van de leerlingen te exposeren op de website van Museum Flehite of natuurlijk op Instagram.

In de verwerkingsles wordt verder ingegaan op de mediawijsheid rond beeldbewerking, hoever kun en mag je gaan, wanneer is het prima om op een bestaand werk verder te borduren en wanneer wordt het jatten. En… wat zijn de gevaren?

Praktische kenmerken

  • Tijdsduur: 1 uur museumbezoek en 1,5 uur gastles op school
  • Voorbereiding op school: een voorbereidingsles en een verwerkingsles via Lesson Up
  • Uitvoering/aanbieder: Museum Flehite in samenwerking met Media Lab
  • Locatie: Museum Flehite / Op school
  • Aantal leerlingen: max. 30
  • Benodigdheden: (ev.) mobieltjes in het museum, laptops op school.
  • Vervoer: eigen vervoer

Meer over de Programmalijn Media

Kunst en cultuur geven kinderen de mogelijkheid om uitdrukking te geven aan hun gevoelens, te reflecteren op hun leefwereld en hun ideeën vorm te geven. In de Programmalijn Media leren kinderen over de werking en het creatieve gebruik van digitale technologie. De Programmalijn bestaat uit actief en receptief aanbod op het gebied van filmeducatie, mediawijsheid en mediakunst. Denk daarbij aan het kennismaken met film, fotografie en recentelijk ontwikkelde technologieën zoals robotica, 3D printen en werken met een greenscreen.

Leerlingen worden uitgedaagd om zich creatief én kunstzinnig te uiten en te ontplooien. Ze worden gestimuleerd om een open, nieuwsgierige en kritische houding aan te nemen. Daarbij leren ze zonder te oordelen naar hun omgeving te kijken en hun eigen (leer)proces centraal te zetten.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.