NEOS doet het niet alleen. Bij het vormgeven van cultuuronderwijs werkt NEOS samen met tal van culturele partijen uit Amersfoort en Leusden. Een overzicht van al het cultuureducatieve aanbod in regio Amersfoort is nu verzameld op één plek.
Pas je filters aan of zoek naar een alternatief aanbod om te boeken via NEOS Cultuuronderwijs.
Camera klaar? Actie! Leerlingen maken een stop-motion animatie met zelfontworpen personages en decors. Van storyboard tot de montagekamer gaan ze aan de slag als ware filmmakers.
Wat bedoelen we nou eigenlijk met vroeger? Is dat een week geleden? Een maand, een jaar? Of is het zo lang geleden, dat opa en oma nog klein waren. Voor kleuters is het vaak een lastig begrip.
Reza gaat met opa naar de dierentuin. Maar wat een schrik, hij raakt opa kwijt! Reza gaat op zoek naar opa. Misschien kunnen de dieren helpen?
Deze workshop is een onderdeel van de Programmalijn Media. In de Programmalijn Media leren kinderen over de werking en het creatieve gebruik van digitale technologie. De Programmalijn bestaat uit actief en receptief aanbod op het gebied van filmeducatie, mediawijsheid en mediakunst.
Leerlingen gaan leerlingen in gesprek met een professional uit de filmwereld en maken een eigen film dat wordt besproken en vertoond op het grote scherm van het filmtheater.
Leerlingen gaan creatief aan de slag met het maken van een eigen vlog! Wat heb je daar eigenlijk voor nodig?
Samen met elkaar en onder leiding van de filmdocent maken leerlingen kennis met de taal die de filmmaker gebruikt om het verhaal te vertellen.
Maak kennis met de verschillen en de gelijkenissen tussen documentaire en fictie in dit interactieve programma.
Is de musical gefilmd of heeft groep 8 hard gewerkt aan een eindfilm van Hollywood in de Klas? Maak het nog onvergetelijker met een vertoning in onze filmzaal!
Nationaal Monument Kamp Amersfoort, op de grens van Leusden en Amersfoort, is een van de vijf herdenkingscentra in Nederland die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog wil bewaren voor de huidige en toekomstige generatie.
Politieagent, brandweerman of juf zijn voor veel leerlingen populaire beroepen. Tijdens deze theaterlessen dagen we leerlingen uit om hele andere beroepen te leren kennen.
Al dansend ontdekken leerlingen de verschillen en overeenkomsten tussen de leeuw, de muis en zichzelf.
In het dansmuseum brengen leerlingen dansend kunstwerken tot leven. Kunstenaars van Mondriaan tot Rodin zullen een inspiratiebron zijn voor het creëren van bewegende kunstwerken en levende tableaus.
Onder het motto ‘abstraheren kun je leren’ ontdekken de leerlingen hoe een abstract schilderij gemaakt wordt.
Nederlandse kinderpoëzie is van hoog niveau! Topauteurs als Hans & Monique Hagen, Erik van Os, Bette Westera en Koos Meinderts schrijven poëzie, ook voor de onderbouw. Lief, geestig, grappig en vol taalplezier.
Kunnen handen ook anders klappen? Klinkt een been hetzelfde als een borstkas? In deze lessenreeks wordt het lichaam gebruikt als een heus drumstel.
Tijdens de workshops van de Leerlijn Ambachten gaan leerlingen aan de slag met technieken en materialen uit een ambachtelijke discipline. Ze leren over het werk van de ambachtelijke maker en wat er komt kijken bij een maak-proces.
Acteren, hoe doe je dat eigenlijk? En wat is daar allemaal voor nodig? In dit programma dompelen leerlingen zich onder in de wereld van acteurs.
Leerlingen ontdekken hun eigen innerlijke kleur en leren hun eigen lijf en emoties beter kennen. Ze doen een beroep op hun fantasie en creativiteit. Dat kan iedere week weer anders zijn en voelen!
Leerlingen mogen ze ervaren hoe het is om op een écht podium voor in een publiek te staan.
Wat komt er kijken bij het maken van een tentoonstelling? Is een kunsthal iets anders dan een museum? En wie zijn de mensen achter een tentoonstelling en wat doen ze?
In de digitale lesomgeving Tafelmuziek gaan muziek en rekenen hand in hand. Samen met pop Oscar maken de leerlingen een muzikale reis langs alle rekentafels.
Muziek doet iets met je emoties. Je wordt vrolijk, raakt ontroerd of wilt gaan dansen. De mooiste liedjes lijken vaak heel eenvoudig, maar een eenvoudig nummer schrijven blijkt soms nog best ingewikkeld.
Onder begeleiding van een filmprofessional maken leerlingen in Bibliotheek Eemland een korte film.
Speciaal voor de allerjongsten van de basisschool is deze meezingvoorstelling gemaakt, geïnspireerd op het prentenboek van John Kelly.
Aan de slag met poëzie! Met deze leskist vol poëziebundels en lessuggesties gaat dat bijna vanzelf.
In deze levendige lessen ontwikkelen leerlingen spelenderwijs hun leesvaardigheden. Ook leren ze meer over hoe films of televisieseries worden gemaakt.
Bibliotheek Eemland is in 2020 gestart met Hiphop in je Bieb. Veel jongeren luisteren kritisch naar de teksten van bekende rappers. Om jongeren zelf te laten ervaren hoe een rap tot stand komt is de samenwerking gezocht met Amersfoortse rappers.
Alles kan en mag in de kunst. Dus ook een blauw paard, een roze krokodil en een gele koe. Zolang je maar luistert naar de kunstenaar in jezelf!
De Liedjesatlas laat kinderen kennismaken met andere culturen waarbij steeds een liedje uit een ander land centraal staat. Door middel van spelletjes, liedjes en creatieve opdrachten ontdekken kinderen hoe leuk het is dat iedereen anders is, maar toch ook weer hetzelfde.
Boeken zijn overal te vinden, helemaal in de bibliotheek natuurlijk. Maar hoe is dat eigenlijk ontstaan? In het project De Boekenfabriek krijgen leerlingen antwoorden op alle vragen die je maar kunt verzinnen over boeken.
Wat zou je doen als je Fietje, Bep of Herman was in de tijd van de Duitse bezetting?
Holland Opera maakt ieder jaar een meespeelversie van een professionele voorstelling. In het project Van Boek tot Podium studeren leerlingen deze voorstelling in met behulp van diverse workshops op het gebied van muziek, dans, zang en theater.
Speciaal voor het voortgezet onderwijs heeft Holland Opera een workshop ontwikkeld waarbij scholieren actief kennismaken met het fenomeen opera. Een workshop die op elk niveau en elk leerjaar afgestemd kan worden.
Speciaal voor scholen die in korte tijd willen ontdekken wat opera is en wat je er allemaal mee kunt doen!
Leerlingen onderzoeken hoe de filmmaker filmische elementen als camera, montage en geluid inzet om zijn verhaal te vertellen en gaan op een meer bewuste en actieve manier kijken naar film en de betekenis van de beelden .
Op Youtube, TV of Netflix, overal kun je films kijken. Kort, lang, op groot scherm of juist op je telefoon. Maar hoe werkt de taal van film nou eigenlijk?
Wanneer een film is afgelopen, begint de aftiteling. Daar zie je na de acteurs, schrijver en regisseur eindeloos veel namen staan. Wie zijn al die mensen en wat doen ze eigenlijk? Wat komt er bij kijken als je een film wil maken?
Kunsthal KAdE maakt tentoonstellingen over hedendaagse/moderne kunst, architectuur, vormgeving & design en eigentijdse beeldcultuur. Drie keer per jaar haalt Kunsthal KAdE kunstwerken van over de hele wereld naar Amersfoort.
Ieder jaar heeft Kunsthal KAdE drie verschillende exposities met een eigen thema. Vaak komt er kunst van over de hele wereld naar Amersfoort.
De schilder Piet Mondriaan komt tijdens deze museumles tot leven. Een interactieve les waarbij een van de beroemdste kunstenaar in zijn historische context wordt geplaatst.
Een museum voor iedereen is een afwisselende en interactieve kennismaking met het begrip museum.
Allemaal kunstenaars is een vrolijke en interactieve kennismaking met het begrip kunst en kunstenaars.
Amersfoort ligt in het midden van het land, heeft een prachtige oude binnenstad en het leeft. Maar hoe is die middeleeuwste binnenstad eigenlijk ontstaan, en waarom op deze plek?
Ontdek hoe het leven in Amersfoort was onder de Duitse bezetting.
Leerlingen maken in dit project kennis met hun eigen culturele omgeving. In dit verband komt ook het verschil tussen autonoom en toegepast werk aan de orde. Leerlingen bespreken de relatie van een kunstwerk met de omgeving en er is aandacht voor stijlkenmerken.
Wie wel eens in de binnenstad is geweest, heeft ongetwijfeld de Koppelpoort gezien. En misschien zijn ook de stadsmuren wel opgevallen. Typisch bouwwerken die horen bij de middeleeuwse stad Amersfoort, waarover dit project gaat.
Hoe zag Amersfoort rond 1650 uit? De stad was compleet anders dan dat leerlingen haar nu kennen. De onderbouw leert met het project Kijkjes naar toen hoe de stad in elkaar stak.
In dit project gaan kinderen vitrines inrichten met oude voorwerpen, samen met een museumdocent. Voor ze aan de slag gaan, krijgen ze een brief van de museumdirecteur die de kinderen om hulp vraagt.
In dit project gaan de leerlingen meer dan honderd jaar terug in de tijd. In de schoolbanken in het museum leren de Jetten en Jannen van nu lezen en schrijven zoals dat vroeger werd gedaan.
In het project De erfenis van Oom Ferdinand komen twee museumdocenten naar school met een koffer vol voorwerpen uit de museumcollectie.
Wij maken graag kennis met enthousiaste creatieve ondernemers, kunstenaars of ambachtslieden die hun kennis en talent willen delen in het onderwijs of buitenschoolse activiteiten.