Pas je filters aan of zoek naar een alternatief aanbod om te boeken via NEOS Cultuuronderwijs.
Bij de workshop 'Fictiefilm maken' leren de leerlingen alle facetten van het maak het maakproces van een fictiefilm.
Deze film geeft een indrukwekkend beeld van de Tweede Wereldoorlog en hoe trauma's nog generaties doorwerkt.
Door middel van de documentaire zien de leerlingen het Amersfoort van de vroege jaren 40 en ontdekken hoe de stad was tijdens de Duitse inval.
De PaltzBiënnale brengt kunst en natuur samen op een prachtig stuk landgoed, dat normaal is gesloten voor publiek. Neem je klas mee op een avontuurlijke tocht langs verschillende kunstwerken.
Tijdens een bezoek aan de Sovjet Ereveld Experience ontdekken leerlingen hoe oorlog hele gezinnen ontwrichtte, hoe de soldaten op het Sovjet Ereveld in de vergetelheid raakten en waarom herdenken belangrijk is. Ze leren over propaganda, uitsluiting en de gevolgen van een weggevallen rechtsstaat. Ook maken ze kennis met actief burgerschap: hoe één persoon een verschil kan maken in het behouden van historische herinnering.
In het lesprogramma 'De impact van katoen' maken de studenten kennis met materieel ambachtelijk werk in een eigentijds jasje. Ze gaan zelf ontwerpen in Illustrator en maken gebruik van een CNC frees. Daarmee ontwikkelen ze een eigen stof die ze verder verwerken.
Tijdens de stadswandeling leren de leerlingen dat de geschiedenis veel te vertellen heeft; ze leren hoe een stad ontstaat, waar monumenten voor dienen en hoe uit een kleine nederzetting een grote en belangrijke handelsstad kan groeien.
Filosoferen is een heel efficiënte manier om kinderen allerlei vaardigheden te leren, zoals vragen stellen, kritisch denken, je gedachten helder uitdrukken, elkaars verschillen respecteren en begrijpend luisteren. Maar vooral leren kinderen dat hun gedachten de moeite waard zijn en dat geeft enorm veel zelfvertrouwen.
'Toveren' met zand op speciale lichtbakken. Elk groepje zandkunstenaars maakt een kort verhaal met diverse tekeningen die zo mogelijk in elkaar overlopen.
Van klei een echt werkende game controller maken, piano spelen op bananen; er blijkt van alles - grappig en/of functioneel - mogelijk.
Soundbites creëren door het opnemen, stapelen en loopen van geluiden.
Sferische klankbeelden maken met authentieke Indonesische instrumenten.
In de Augmented Reality workshop leren studenten om een virtuele laag toe te voegen aan de werkelijkheid met tekst, foto en video.
Jongeren creëren beats, baslijnen en samples door alleen maar met hun handen te bewegen in de lucht. Deze workshop van maX Music laat jongeren kennismaken met muziek op een manier die ze nooit hadden verwacht.
Met hun interactieve theatervoorstellingen maakt Theatergroep Playback ingewikkelde thema's bespreekbaar voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar.
In deze workshop of lessenreeks gaan leerlingen aan de slag met verschillende technieken, zoals het omgaan met een spuitbus, faden van kleuren, strakke lijnen en hoe je je werk in verschillende lagen kan opbouwen.
Netwerk Filmeducatie stelde een thema-pagina samen rondom het thema slavernij. Hier vind je een filmoverzicht voor geschiedenis, burgerschap, kunst, nederlands, maatschappijleer, aardrijkskunde en economie.
Bij geschiedenis op Nederlandse scholen staat vaak ‘westerse’ geschiedenis centraal. Daarmee blijven belangrijke historische personen, gebeurtenissen en ontwikkelingen onderbelicht. In de publicatie “10 keer meer geschiedenis – Les-inspiratie” staan voorstellen om de lesinhoud aan te vullen.
In de 7-delige leergang voor onderwijsprofessionals leer je hoe je racisme, discriminatie en privilege kunt herkennen in je eigen onderwijspraktijk en hoe je daar proactief naar kunt handelen.
Wat kun je allemaal met kunstmatige intelligentie – en wat moet je ermee? In deze interactieve lessenserie ontdekken studenten hoe AI-tools écht werken, wat je ermee kunt in je studie, werk of vrije tijd, én denken ze mee over de ethische vragen die erbij komen kijken. Laat je creativiteit los, leer slimme prompts maken en gebruik AI op een verantwoorde én slimme manier!
Laat je stem horen en maak je eigen podcast! In deze creatieve lessenserie duiken studenten in de wereld van podcasts. Ze bedenken hun eigen onderwerp, schrijven scripts, leren interviewtechnieken en nemen hun aflevering op als echte audiojournalisten. Met veel ruimte voor expressie, samenwerking én plezier ontdekken ze de kracht van storytelling en media.
Fake it till you make it! Deze interactieve lessenserie maakt van studenten echte nepnieuws experts. De klas duikt in de wereld van media en misleiding, en leert hoe ze echt nieuws van misleiding kunnen onderscheiden. Ze onderzoeken trucs die worden gebruikt in nepberichten, maken kennis met factchecken en gaan zelf ook nepnieuws maken. Kritisch denken en mediawijsheid staan centraal.
Het Rietveldpaviljoen – Centrum voor Fotografie en Beeldcultuur – biedt leerlingen en studenten een kunstbelevenis op maat.
Studenten verdiepen hun kijkervaring met een inleiding en nagesprek bij een specifieke film.
Studenten leren kritisch kijken door films - en hun hoofdpersonages - binnenstebuiten te keren.
Voor het MBO, HBO en WO staan onze museumdocenten klaar om studenten rond te leiden bij de actuele tentoonstelling. Daarnaast is het ook een mogelijkheid om het museum vrij te bezoeken, mits dit bezoek van te voren is aangemeld.
Vanaf het schooljaar 2024 – 2025 presenteert Kunsthal KAdE een nieuw onderwijsprogramma speciaal voor MBO studenten: beroepen achter de schermen.
Wij maken graag kennis met enthousiaste creatieve ondernemers, kunstenaars of ambachtslieden die hun kennis en talent willen delen in het onderwijs of buitenschoolse activiteiten.