Slavernijverleden en racisme

Met dit lespakket van Nederland Wordt Beter krijgen leerlingen inzicht in de grote omvang van het Nederlandse koloniale- en slavernijverleden.

lespakket nederland wordt beter
Informatie
Aanbod voor
po
vo
Locatie activiteit

Op school

Wanneer

Duur

Deelnemers

Bekijk later opnieuw
Delen
amersfoort ontketent educatie
Heb je een vraag?

Neem contact op met onze adviseurs.

Aanbieder: Nederland wordt beter
Discipline: Burgerschap en geschiedenis
Locatie: Op school (gastles mogelijk)
Niveau: bovenbouw primair onderwijs, onderbouw voortgezet onderwijs

Hoewel de aandacht voor het Nederlandse koloniale- en slavernijverleden de afgelopen jaren is toegenomen, is er nog steeds te weinig begrip van. Met dit lespakket draagt Nederland Wordt Beter bij aan meer bewustwording onder Nederlandse kinderen en jongeren. Bewustwording van wat we kennen als ‘de zwarte bladzijde’ van onze geschiedenis, maar wat in werkelijkheid uitgebreide hoofdstukken zijn met blijvende impact.

Met dit lespakket krijgen leerlingen inzicht in de grote omvang van het Nederlandse koloniale- en slavernijverleden met een focus op West en Zuid-Afrika, Azië, het Caribisch gebied en Suriname. Er is niet alleen aandacht voor de periode van kolonisatie en slavernij, maar ook voor het pre-koloniaal verleden. Zo doorbreken we de mythe dat Europese kolonisten onbewoonde of onderontwikkelde gebieden innamen.

Inhoud lespakket

Het lespakket bestaat uit verschillende opdrachten en keuze-opdrachten, een antwoordenblad, docentenhandleiding, een bronnenblad en een begrippenlijst. Het pakket is bedoeld voor leerlingen van de hogere klassen van het basisonderwijs en de onderbouw van het middelbaar onderwijs. De leerlingen leren niet alleen over de geschiedenis, maar leren ook kritisch na te denken over de beelden die op school en in de media tot hen komen over het koloniale verleden en ooit gekoloniseerde landen.

Meer informatie en downloaden
Download het gratis lespakket op de website van Nederland Wordt Beter

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.