Op school

Leskist slavernijverleden

Aan de hand van aansprekende verhalen ervaren leerlingen wat het betekent om niet vrij te zijn. Door te lezen voelen ze mee met een kind dat wordt gevangengenomen, en meegevoerd over de oceaan, om aan de andere kant van de wereld dwangarbeid te moeten verrichten.

Informatie
Aanbod voor
po
vo
Locatie activiteit

Op jouw school

Wanneer

Duur

6 weken

Deelnemers

Bekijk later opnieuw
Delen
amersfoort ontketent educatie
Heb je een vraag?

Neem contact op met onze adviseurs.

  • Soort les: Leskist
  • Aanbieder: Bibliotheek Eemland
  • Discipline: Literatuur
  • Locatie: Op school
  • Leerjaar: po groep 7 en 8 | vo leerjaar 1 en 2
  • Kosten: Op aanvraag
  • Tijdsduur: 6 weken

Aan de hand van aansprekende verhalen ervaren leerlingen wat het betekent om niet vrij te zijn. Door te lezen voelen ze mee met een kind dat wordt gevangengenomen, en meegevoerd over de oceaan, om aan de andere kant van de wereld dwangarbeid te moeten verrichten– ver weg van zijn of haar familie. Of ze leven mee met een meisje dat een ander kind cadeau krijgt, om de baas over te spelen. Hoe kan het dat mensen dit andere mensen hebben aangedaan? Wat is de rol van de Nederlanders geweest? Hoe werkt ons slavernijverleden nu nog door?

Inhoud leskist

De kist bevat een aantal zeer verschillende boeken met thema ‘slavernij’. In de handleiding voor de leerkracht staat meer informatie over de boeken en het leesniveau om te helpen bij het samenstellen van de groepjes. Na een introductie-les in de klas, gaan de kinderen in groepjes hetzelfde boek lezen. Bij ieder boek is een A4 met gespreksvragen, zodat de kinderen het boek samen kunnen bespreken. De eindopdracht is een kleine presentatie, zodat de klas het project kan afsluiten met een boekenkring waarin ieder groepje iets over zijn boek vertelt. Voor deze presentatie worden verschillende ideeën aangeleverd, van het maken van een poster – tot het maken van een podcast.

Leerdoelen

De leskist sluit aan bij meerdere kerndoelen op het gebied van wereldoriëntatie, de geschiedenis-canon en mondeling en schriftelijk taalgebruik.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.