Inspiratie, Nieuws & Updates

NEOS werkt aan nieuwe leerlijn architectuur

Hoe bekijk jij moderne gebouwen en wat vertellen deze gebouwen over je eigen stad? Deze vraag en vele andere over architectuur en leefomgeving gaat NEOS Cultuuronderwijs verwerken in een nieuw Leerlijn Architectuur. Deze wordt ontwikkeld in samenwerking met scholen en het kenniscentrum FASadE.

NEOS Cultuuronderwijs leerlijn Architectuur met FASadE
Datum
23 mei 2023
Geschreven door
NEOS cultuuronderwijs

De manier waarop straten, parken en publieke gebouwen zijn ingericht heeft grote invloed op ons allemaal. Daarom heeft NEOS Cultuuronderwijs de handen ineen geslagen met FASadE (Amersfoorts forum voor architectuur, stedenbouw en landschap) om een Leerlijn Architectuur te ontwikkelen.

Deze leerlijn zal bestaan uit een breed aanbod van lesmateriaal, workshops en projecten rondom dit thema. Scholen in Amersfoort en omgeving kunnen deze leerlijn gaan inzetten voor onderwijs over erfgoed, leefomgeving en kunstgeschiedenis.

Tijdperken en stijlen

Wanneer we het hebben over bouwkunst in Amersfoort, denken we al snel aan iconen als de Koppelpoort of de Onze Lieve Vrouwe-toren. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Over de hele stad staan bijzondere gebouwen verspreid uit verschillende tijdperken en in de meest uiteenlopende bouwstijlen. Denk aan de tegendraadse Stad van Cahen in de binnenstad, het sprookjesachtige Russisch Paleisje in Kattenbroek of het statige Johan van Oldenbarnevelt gymnasium vlakbij het Centraal Station.

FASadE heeft een overzicht gemaakt van gebouwen en hun bijzondere geschiedenis. Deze expertise gaat NEOS inzetten bij de ontwikkeling van de Leerlijn Architectuur. Al deze gebouwen roepen prikkelede vragen op. Waarom heeft een architect bepaalde keuzes gemaakt? Past een gebouw in de omgeving? Waarom vind je een gebouw (niet) mooi? Door deze vragen te stellen gaan leerlingen nadenken over hun eigen leefomgeving.

Over FASadE

FASadE is een culturele non-profit organisatie die als Amersfoorts forum voor stedenbouw, architectuur en landschap de ruimtelijke kwaliteit stimuleert door kennis te delen. In en rond Amersfoort organiseert FASadE verschillende activiteiten voor professionals en voor niet-professionals.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.