Zomeracademie 2023: Een gesprek op voeten

Deep Democracy is een zienswijze die helpt om goed te kijken naar groepen: wat speelt er in de bovenstroom en wat speelt er in de onderstroom?

  • Vrijdag 25 augustus 2023
  • 13:00 – 15:00
  • Pedagogisch en didactisch proces

We gaan samen een prangende kwestie op het gebied van inclusiviteit uitzoeken, waarbij alle geluiden gehoord mogen worden.

Een gesprek op voeten is een gespreksvorm bij Deep Democracy waarbij je al lopend door de ruimte met elkaar in gesprek gaat. Zeker de eerste keer kan dat een beetje vreemd en onwennig zijn, maar als je  eenmaal gewend bent aan de vorm wil je vaak niet meer anders. Het is een actieve dialoogvorm die gebruikt wordt om snel verschillende invalshoeken in een groep boven water te krijgen.

Deep Democracy is een zienswijze die helpt om goed te kijken naar groepen: wat speelt er in de bovenstroom en wat speelt er in de onderstroom? Het is tegelijkertijd een heel praktische methode, waarin we tegenstellingen, afwijkende meningen en perspectieven, gebruiken als start voor een creatief proces, waarin we de wijsheid van meerderheid én minderheid benutten.

Klik hier voor als je meer wilt na deze workshop.

Tjitske Bergsma
Tjitske Bergsma is werkzaam bij Stichting NIVOZ als teamleider van de NIVOZ-opleidingen en begeleidt trajecten Pedagogische Tact en Pedagogisch Leiderschap. Daarvoor werkte ze veertien jaar op het Vathorst College in Amersfoort. Daar was ze o.a. leerlingcoördinator, schoolopleider en docent drama en kunst algemeen. Ze is mede-auteur van het boek Nieuwe Onderwijsruimte. Daarnaast neemt zij deel aan het ontwikkelen van de Educatieve Master Primair Onderwijs aan de Erasmus Universiteit (EMPO).

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.