Inspiratie, Nieuws & Updates, mbo, Voortgezet onderwijs

Herdenkingsjaar legt verbinding tussen slavernijverleden en eigen buurt

Tijdens het herdenkingsjaar slavernij verleden zorgt NEOS voor verbinding tussen scholen en het brede aanbod aan initiatieven. Hierbij gaan we uit van maatwerk.

Datum
26 juni 2023
Geschreven door
NEOS cultuuronderwijs

Op 30 juni aanstaande gaat met Keti Koti het herdenkingsjaar slavernij- en koloniaal verleden officieel van start in Amersfoort. Onder de noemer ‘Amersfoort Ontketent’ worden er komend jaar verschillende activiteiten georganiseerd in Amersfoort. NEOS Cultuuronderwijs levert  een inhoudelijke bijdrage aan het educatieve programma van het Herdenkingsjaar. We nemen de rol op van verbinder tussen aanbieders en scholen, en voorzien scholen van informatie rondom de educatieve projecten. 

Jonge generatie bewust maken

Het slavernij- en koloniaalverleden is een pijnlijk, belangrijk en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze geschiedenis. Ook in Amersfoort zijn tot op de dag van vandaag de sporen ervan terug te vinden. Amersfoort Ontketent is een door de gemeente geïnitieerd jaarprogramma, bestaande uit allerlei activiteiten in het kader van het herdenkingsjaar. Initiatieven waarmee jongere generaties bewust worden gemaakt van het verleden, spelen hierin een belangrijke rol. 

Afgelopen april organiseerde NEOS  al een netwerkbijeenkomst voor het Voortgezet Onderwijs over dit thema. Daarna zijn we in gesprek gegaan met po-, vo- en mbo-scholen over de aangeboden voorstellingen, lesprogramma’s en andere mogelijkheden van Amersfoort Ontketent.

NEOS-adviseur voortgezet onderwijs Luuk Wildschut vertelt: ‘We gaan uit van de vraag van scholen, en kijken op basis hiervan wat de mogelijkheden binnen een programma als Amerfsoort Ontketent zijn. Maatwerk is de sleutel. Wij vinden het belangrijk dat leerlingen worden aangesproken op hun intrinsieke motivatie. Leerlingen worden binnen een project als ‘Koloniale Sporen in mijn Buurt’ geïnspireerd om zelf op zoek te gaan naar de verbinding tussen het verleden en het hier en nu in hun eigen buurt.’ Hierbij willen we cultuuronderwijs, erfgoed en geschiedenis met elkaar verbinden. 

Stadsbreed programma

Samen met partners in de stad besteedt de gemeente Amersfoort aandacht aan het herdenkingsjaar. Er wordt een stadsbreed programma gebouwd: van lezingen en tentoonstellingen tot educatieve programma’s en rondleidingen. Iedereen is welkom om deel te nemen, je stem te laten horen en samen het slavernij- en koloniale verleden te herdenken.

Meer informatie over het herdenkingsjaar is te vinden op de website van Amersfoort Ontketent

Beeld: © SDGHUB / Cor Jan Van Manen Fotografie

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.