Inspiratie, Bijeenkomsten

Het bevorderen van meerstemmigheid centraal tijdens Netwerkbijeenkomst culturele aanbieders

Hoe zorg jij voor meerstemmigheid in je organisatie? Hoe word je je bewust van met welke bril jij een situatie bekijkt en hoe dat weer heel anders kan zijn voor iemand met een andere achtergrond? Een aantal vragen die centraal stonden tijdens de Netwerkbijeenkomst voor culturele aanbieders.

Datum
15 mei 2023
Geschreven door
NEOS cultuuronderwijs

Hoe zorg jij voor meerstemmigheid in je organisatie? Hoe word je je bewust van met welke bril jij een situatie bekijkt en hoe dat weer heel anders kan zijn voor iemand met een andere achtergrond? Met welke bril kijk jij naar de wereld? Deze vraag mochten de kunsteducatoren afgelopen donderdag letterlijk ervaren met behulp van een VR-bril.

Diversiteit en inclusie in cultuuronderwijs

Divers programmeren, anders kijken naar kunst, je programma’s. Bewustzijn dat kunst op verschillende manieren geïnterpreteerd kan worden. Niet alleen vanwege smaak, maar zeker ook vanuit persoonlijkheid en achtergrond. Hoe zorg je dat er ruimte is voor meerdere stemmen?
Actuele vragen waar culturele instellingen maar ook NEOS Cultuuronderwijs mee lopen. Een mooi thema dus om tijdens een netwerkbijeenkomst samen over in gesprek te gaan.

Met VR je blinde vlek bekijken

In de inspirerende omgeving van Projecthuis Madiba gingen we
onder leiding van Kashif Amin van Critical Mass gingen we met elkaar het gesprek aan. Na een korte kennismaking werden de VR-brillen uitgedeeld en doken we allemaal even in een andere realiteit. Letterlijk werd er even door andere ogen gekeken. Met als resultaat interessante gespreksstof. Want hoe bekijk je een situatie die feitelijk voor iedereen hetzelfde is, maar toch niet voor iedereen hetzelfde aanvoelt. Hoe wordt bepaald hoe je ergens naar kijkt, wat jij ervaart? Wat is hierin de rol van jouw eigen ervaringen en achtergrond hierin mee? En hoe bewust ben je je hiervan?

Het was het uitgangspunt voor een interessant gesprek over het creëren van ruimte voor gesprek en bewustwording van je eigen blinde vlek. En hoe je als museum of kunstinstelling meerstemmigheid meeneemt.

Het zijn vragen waar niet direct een eenduidig antwoord of een concrete oplossing voor is. Maar dat neemt niet weg dat erover praten, perspectief uitwisselen en er ruimte voor blijven maken belangrijk is. Het was mooi om te zien hoe er al hard wordt gewerkt door de verschillende culturele aanbieders, waar zij tegenaan lopen en waar we weer van elkaar kunnen leren.

Meer over diversiteit en inclusie in het cultuuronderwijs

Gespreksleider van de bijeenkomst Kashif Amin ging eerder het gesprek aan over inclusie en diversiteit met een cultuuronderwijs organisatie in Haarlem. Bekijk ter inspiratie hieronder dat gesprek.

NEOS verbindt met inspirerende netwerkbijeenkomsten

De Netwerkbijeenkomst voor culturele aanbieders wordt twee keer per jaar gehouden. Deze bijeenkomst is erop gericht educatoren werkzaam bij de culturele instellingen samen te laten komen, hen te inspireren en duurzame relaties met elkaar op te bouwen.  De volgende Netwerkbijeenkomst staat gepland voor donderdag 28 september. Leuk jullie daar weer te zien.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.