Inspiratie, mbo

Met een documentaire een blik in de toekomst creëren

Studenten actief laten nadenken over hun toekomstplannen. Dat is het doel van het documentaire project wat NEOS samen met Common Frames ontwikkelde voor de studenten van EVA.

Datum
25 september 2023
Geschreven door
NEOS cultuuronderwijs
Co-productie

Meer kunst en cultuur voor jouw studenten? Of heb je een idee voor een samenwerking?

Studenten aan MBO Amersfoort Entree voor Anderstaligen (EVA) hebben dit najaar lessen filmeducatie in het kader van burgerschap. NEOS Cultuuronderwijs heeft in samenwerking met Common Frames en project ontwikkeld waarbij tweedejaars studenten een korte documentaire maken ten behoeve van beroepsoriëntatie.

Spelenderwijs bewust worden

Hemmo Bruinenberg van Common Frames vertelt: ‘De studenten maken een korte documentaire over een beroep dat ze interessant vinden. Zo kunnen ze ontdekken of dit iets voor hen is.’  Door dit project worden de studenten getraind in interviewtechnieken en leren ze meer over beeldtaal. Maar ook ontwikkelen ze belangrijke 21e-eeuwse vaardigheden zoals kritisch nadenken over de Nederlandse maatschappij en welke rol zij hierin willen innemen.

Hemmo ziet het maken van een documentaire als een hele fijne manier voor studenten om zich te oriënteren. ‘Een film maken is een veilige manier om mensen te benaderen. En omdat je vooral bezig bent met iets concreets te maken, ben je niet de hele tijd bezig bent met dat je een beroep moet kiezen. Je wordt als het ware spelenderwijs bewust.’

EVA: Entree voor Anderstaligen

EVA is het onderdeel van MBO Amersfoort dat zich richt op nieuwkomers in Nederland. Naast het verbeteren van het Nederlands, leren studenten waar ze goed in zijn en welke opleidingen bij hen past. Zo opent EVA de deur naar het onderwijs in Nederland.

De opleiding wil graag een filmeducatieproject voor tweedejaars dat aansluit bij hun profielkeuze. De lessen moeten afgestemd zijn op studenten die net in Nederland zijn. Voor het project koppelde NEOS de school aan Common Frames en begeleid het proces van idee tot uitvoering.

Afsluitend filmgala in de Lieve Vrouw

Het project is niet compleet zonder waardige afsluiting. Zo organiseren de studenten zelf als alternatieve kerstviering een afsluitend gala in de Lieve Vrouw. Tijdens een feestelijke middag zullen de documentaires in het theater getoond worden.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.