Inspiratie, Nieuws & Updates, Lesmateriaal

Natuur- en cultuureducatie hand in hand tijdens bodemdierendagen

NEOS Cultuuronderwijs en natuur- en duurzaamheidscentrum De Groene Belevenis bundelen de krachten en komen met een tweedaags programma waarin ontdekkend en spelenderwijs leren centraal staat.

Datum
5 juni 2023
Geschreven door
NEOS cultuuronderwijs

Samen met natuur- en duurzaamheidscentrum De Groene Belevenis werkt NEOS Cultuuronderwijs aan een pilotprogramma dat cultuur- en natuureducatie met elkaar combineert. Tijdens de Bodemdierendagen, een landelijk initiatief dat dit najaar gehouden wordt, ontwikkelen we voor leerlingen van groep 4 van de basisscholen in Leusden en Achterveld een programma waar natuur- en cultuureducatie in samen komen. Met als doel: op een spelende en creatieve manier kinderen meer leren over de natuur en hun omgeving.

Dansend leren

Het programma begint met een vertoning van de film Onder het maaiveld junior, een speciale versie voor kinderen van de veelgeprezen natuurdocumentaire van de makers van De Nieuwe Wildernis. De jonge kijkers worden meegenomen op een wonderlijke reis langs alles wat groeit en bloeit onder de grond. De week daarna bezoeken de leerlingen De Struintuin van De Groene Belevenis. Wat ze in de film hebben gezien kunnen ze hier ruiken, voelen en proeven. Het beleven van al die nieuwe indrukken wordt versterkt met een dansles over de bodemdieren die onderdeel is van het programma.

Bij NEOS hechten we veel waarde aan deze ontdekkende en spelende manier van leren. Omdat de leerlingen met hun handen in de grond zitten in plaats van dat ze plaatjes kijken en verhalen horen, worden ze eigenaar van hun leerproces. We werken hierin vakoverstijgend en bundelen cultuuronderwijs met andere vakken, om zo geĆÆntegreerd en thematisch onderwijs te kunnen aanbieden. Dit is iets wat we in de toekomst graag met meerdere scholen en organisaties uitwerken.

De Groene Belevenis in Leusden

De Groene Belevenis is een stichting in Leusden die zich inzet voor een groenere en duurzamere samenleving. Een speerpunt is kinderen stimuleren natuurervaringen op te doen. Scholen kunnen hier terecht voor educatie, activiteiten en advies.

Bodemdierendagen

De Bodemdierendagen is een landelijk initiatief waarbij allerlei activiteiten georganiseerd worden voor jong en oud met als doel meer kennis opdoen over alles wat leeft in onze bodem. De Bodemdierendagen vinden dit jaar plaats van vrijdag 22 september t/m zondag 8 oktober.

Foto header: Elly Hak

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.