Inspiratie, Buitenschools, Bijeenkomsten

NEOS combineert vraag en aanbod met Film & Food

Film & Food biedt kinderen uit de wijk Vathorst een gezellige en culturele avond uit. Na twee succesvolle pilots afgelopen maanden maakt NEOS plannen voor een terugkerend programma in het nieuwe schooljaar.

NEOS Cultuuronderwijs Film & Food in Vathorst Strijder van Rinkel film
Datum
10 juni 2023
Geschreven door
NEOS cultuuronderwijs

Eerst uit eten met leeftijdsgenoten, dan een film of theatervoorstelling en achteraf een inspirerende workshop: voor dit gezellige avondprogramma kunnen kinderen uit de wijk Vathorst binnenkort terecht bij theaters in hun eigen buurt.

Film & Food is een samenwerking van NEOS Cultuuronderwijs, ABC Amersfoort en theaters De Kamers en ICOON. Het doel is kinderen in contact brengen met cultuur, maar ze ook een plezierig avondje uit bezorgen. Na twee succesvolle pilotsessies eerder dit jaar, zijn er plannen om dit volgend schooljaar een terugkerend gebeuren te maken.

Nieuwe deuren openen

Film & Food ontstond vanuit gesprekken die NEOS voerde met verschillende stakeholders. De ABC-coördinator van Vathorst constateerde dat er na schooltijd weinig te doen is in de wijk voor kinderen van 9 tot 12. De kinderwijkraad, een groep kinderen van verschillende po-scholen die dienen als klankbord, liet merken dat er een grote behoefte is aan uitgaansmogelijkheden voor hun leeftijdsgroep. De theaters uit de wijk lieten weten dat ze juist heel graag meer jonge tieners willen bereiken.

De eerste twee Film & Food-avonden vonden plaats in januari en april in theater De Kamers. Aanvankelijk werd er alleen een film vertoond, Hotel de grote L. Om de avonden ook wat verdieping te geven, werd er de tweede keer, na de film Strijder, een dansworkshop gegeven door New Choreographic Design. Met deze ervaringen in het achterhoofd werken NEOS en de partners aan de programmering van volgend schooljaar. De films die worden vertoond zorgen niet alleen voor amusement maar openen ook nieuwe deuren naar nieuwe (kijk)ervaringen.

Buiten schooltijd

Verschillende spelers bij elkaar brengen met dit soort initiatieven is een van de kerntaken van NEOS. Met partners uit de buurten wordt het  cultuuronderwijs ook buiten schooltijden voortgezet.

Theater de Kamers en ICOONtheater

Theater De Kamers, een onderdeel van de stichting Bzzzondere Gasten, heeft als doel om een gastvrije en creatieve ontmoetingsplek te zijn waar alle inwoners van Vasthorst kunnen spelen, ontdekken en ontmoeten. ICOONtheater is sinds 2010 in gebruik als het podium voor Amersfoort – Vathorst om de culturele organisaties uit de regio een betaalbaar podium te bieden voor hun voorstellingen.

Beeld Strijder: Rinkel Film

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.