Inspiratie, Voortgezet onderwijs

NEOS Coproductie op Kennis & Inspiratiemiddag Filmhub Midden

Acht weken lang hebben leerlingen van het Nieuwe Eemland enthousiast gewerkt aan een documentaire over een onderwerp naar keuze. Doel: vakoverstijgend leren werken. Een mooi voorbeeld van een coproductie met NEOS Cultuuronderwijs.

Het Nieuwe Eemland presenteert coproductie tijdens Filmhub Midden Nederland.
Datum
19 april 2023
Geschreven door
NEOS cultuuronderwijs
Meer info

Interesse in een co-productie op jouw school?

Begin april organiseerde Filmhub Midden een kennis- & inspiratiemiddag over filmeducatie. In de bibliotheek Utrecht kwamen scholen uit het samen met aanbieders en bemiddelaars om terug te kijken op inspirerende filmeducatieve projecten van het afgelopen jaar, de zogenaamde proeftuinen. Nathalie Surup, docent Nederlands op het Nieuwe Eemland kwam vertellen over een van de proeftuinen waaraan NEOS in coproductie heeft meegewerkt; een documentaire-project voor havo 4.

Acht weken lang hebben de leerlingen in de lessen Nederlands enthousiast gewerkt aan een documentaire over een onderwerp naar keuze. Doel was vakoverstijgend werken. Ook ontwikkelden de leerlingen vaardigheden voor het vak Nederlands, zoals het maken van interviewvragen en het doen van bronnenonderzoek. Het project werd afgetrapt in filmtheater De Lieve Vrouw, waar regisseur Nicky Maas vertelde over het maakproces van haar eigen films.

Twee ervaren filmmakers gaven lessen filmtechniek en montage en leverden feedback op de ideeën van de leerlingen. Het project werd feestelijk afgesloten met een filmgala waar prijzen werden uitgereikt. Leerlingen waren zo enthousiast over het project dat andere collega’s op een gegeven moment begonnen te vragen wanneer het nou eens klaar was. “Leerlingen zijn alleen maar daarmee bezig!’

Ook interesse in een coproductie?

Voor het schooljaar 2023-2024 heeft NEOS ontwikkelbudget beschikbaar om samen met Amersfoortse culturele instellingen en het onderwijs één of meerdere coproducties op te starten. Scholen met de wens om een intensieve samenwerking aan te gaan met een instelling, kunnen hier gebruik van maken. Het doel is dat scholen en instellingen van elkaar leren en dat de resultaten gedeeld worden met andere scholen. Benieuwd wat we voor jouw school kunnen betekenen? Stuur een mailtje naar team@neoscultuuronderwijs.nl.

Foto: Almicheal Fraay.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.