Inspiratie, Bijeenkomsten, Primair Onderwijs

Netwerkbijeenkomst laat leerkrachten weer even kleuter zijn

Tijdens de netwerkbijeenkomst primair onderwijs van NEOS konden leerkrachten als eersten proeven van Training Filmeducatie voor kleuterleraren.

Datum
8 november 2023
Geschreven door
NEOS cultuuronderwijs
Meer weten?

Neem contact op met Kim Bosch

Als deelnemers aan de Netwerkbijeenkomst primair onderwijs het Eemhuis binnenstappen, is hun nieuwsgierigheid al meteen geprikkeld. Speciaal voor deze training is het lokaal omgetoverd tot een creatief laboratorium waarmee projecties en schaduwspellen kunnen worden gemaakt. Het thema van de middag is namelijk Filmeducatie voor de onderbouw, en daar hoort nieuwsgierigheid, spel en doen alsof bij.

Inspiratie van Conferentie Cultuuronderwijs

Tijdens de Conferentie Cultuuronderwijs die NEOS afgelopen februari organiseerde werden de filmeducatiespecialisten van Filmhub Midden geïnspireerd door het gekozen thema Playfull Minds. In samenwerking met Taartrovers ontwikkelden ze een nieuwe training waar spelen met film centraal staat. Als try-out mochten op woensdag 1 november ICC-ers en peuterleerkrachten de training Filmeducatie voor Kleuterleraren volgen.

‘Filmeducatie is een hele complete manier van kunst aanbieden’, zegt Kim Bosch, adviseur primair onderwijs bij NEOS. ‘Het gaat over geluid, beeld, verhalen vertellen en in het geval van animatie ook tekenen. Ook stimuleert de taalontwikkeling bij jonge kinderen.’

Experimenteren met licht & donker

De middag werd afgetrapt met een korte presentatie door Taartrovers. Programmamakers Tessa van Grafhorst en Remke Oosterhuis zetten uiteen hoe kinderen op jonge leeftijd naar films laat kijken. Taartrovers gebruikt de unieke kijk van kleuters in de activiteiten die ze aanbieden. Met dat idee gaan de deelnemers zelf aan de slag in een laboratorium.

Door te experimenteren met verschillende spelvormen die met film te maken hebben, werden ze weer even zelf kleuters die zich konden verwonderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van knutselspullen materialen die op iedere school zijn te vinden. Kim Bosch: ‘Dit zijn opdrachten die iedereen kan meenemen naar zijn klas. Dat vinden we heel belangrijk bij dit soort inspiratiesessies.’

Over Taartrovers en Filmhub Midden

Stichting Taartrovers realiseert projecten op het gebied van filmeducatie. Ze ontwikkelen lesmaterialen en installaties. Filmhub Midden maakt zich sterk om film een structurele plek te geven in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs in de provincies Utrecht en Flevoland.

De Training Filmeducatie voor kleuterleraren geeft een introductie in filmeducatie voor jonge kinderen. Je leert waar je geschikte films kunt vinden en welke lessen je eraan kan verbinden.

Interesse in deze training voor kleuterleraren of andere trainingen over filmeducatie? Neem contact op met Kim Bosch kim@neoscultuuronderwijs.nl

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.