Lesmateriaal, Voortgezet onderwijs

Pilot Leerlijn ambachten voor vso en praktijkonderwijs

NEOS onderzoekt de mogelijkheid de Leerlijn Ambachten uit te breiden naar het vso en het praktijkonderwijs. Deze leerlijn ontwikkelt praktische vaardigheden en kennis over het Amersfoortse erfgoed.

NEOS leerlijn ambachten leerlingen aan het werk in het Stadsatelier
Datum
11 september 2023
Geschreven door
NEOS cultuuronderwijs

Komende maanden gaan Amersfoortse leerlingen in het vso en het praktijkonderwijs kennismaken met katoendrukken, botenbouw, keramiek en andere bijzondere ambachten. Dit gebeurt tijdens een pilotprogramma waarmee NEOS Cultuuronderwijs onderzoekt of de Leerlijn Ambachten kan worden ingezet op het voortgezet onderwijs.

Sinds 2022 wordt de Leerlijn Ambachten aangeboden aan basisscholen. In verschillende Amersfoortse werkplaatsen gaan leerlingen aan de slag met technieken en materialen uit verschillende ambachtelijke disciplines. Zo ontwikkelen ze vaardigheden uit de kerndoelen voor kunstzinnige oriƫntatie en techniek & wetenschap. Ook doen ze kennis op over erfgoed en geschiedenis. Veel scholen hebben de projecten ondertussen doorlopen en de reacties bij leerkrachten en leerlingen zijn heel positief.

Pilot voor het vso en praktijkonderwijs

Omdat er in Amersfoort relatief weinig cultuur educatief aanbod is voor vso-groepen heeft NEOS besloten om te testen of deze projecten ook geschikt zijn voor de eerste twee jaren van het vso en het praktijkonderwijs. In juli is er vanuit het Fonds Cultuurparticipatie subsidie toegekend voor het pilotprogramma. Komende maanden gaan leerlingen van twee scholen de workshops doorlopen. Zo wordt onderzocht welke aanpassingen en uitbreidingen er nodig zij om de Leerlijn Ambachten beschikbaar te maken voor het vso.

Leerlijn ambachten

De Leerlijn Ambachten is een initiatief van Museum Flehite, Marije Visser Cultuureducatie en de Katoendrukkerij. Elk project is ontwikkeld met een bevlogen ambachtelijke maker en een testschool in Amersfoort. NEOS zorgt voor de verbinding met scholen is medefinancier en ontwikkelt mee. Lees meer op LeerlijnAmbachten.nl.

Foto: Tiny Risselada / Stadsatelier

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.