Podcasts over cultuuronderwijs
Podcasts met inspirerende experts en kunstenaars over de waarde van kunst in het onderwijs

Aflevering 3 — Peuters prikkelen met kunst
Met hun oneindige nieuwsgierigheid voelen, horen, zien en ruiken peuters er de hele dag op los. Het vastpakken van een stuk klei, het scheuren van papiertjes of het horen van een liedje. Wat gebeurt er als we dit zintuiglijk leren de vrije loop laten? En hoe pas je dit toe als pedagogisch medewerker?
Aflevering 2 — Muziek en het peuterbrein
Wat gebeurt er precies in het brein van peuters al ze met muziek in aanraking komen? Welke muzikale activiteiten hebben effect, en waarop precies? En welke rol kunnen pedagogisch medewerkers hierin spelen? Sander de Heer praat met Mark Mieras, wetenschapsjournalist met een fascinatie voor het brein, over hoe muziek een belangrijke bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van peuters.
Aflevering 1 — Kunst en spel
In een tijd waarin we omgeven zijn door games, lijken we de spelende, construerende mens, de homo ludens toch ergens te zijn kwijt geraakt. Wat betekent spel voor ons kunstenaarschap? Kan analoog of digitaal spel een inspiratiebron zijn in onze kunstles? En vice versa: op welke wijze kan kunst de spelmentaliteit bevorderen? Sander de Heer spreekt met Rob Martens, hoogleraar onderwijswetenschappen aan de Open Universiteit, en Maite van der Marel, muzikant, trainer en workshopleider, over de waarde van kunst en spel in het onderwijs.