Nieuws & Updates, Voortgezet onderwijs

Spoffin zorgt voor spektakel op schoolpleinen

Leerlingen van drie Amersfoortse scholen werden vorige week getrakteerd op teasers van Spoffin. Het jonge publiek reageerde enthousiast op de voorstellingen en ging zelfs meedoen.

Schoolpleinteasers Spoffin Estrella Smith danst op het schoolplein van Pr033
Datum
31 augustus 2023
Geschreven door
NEOS cultuuronderwijs

Vrijdag verzorgde theaterfestival Spoffin vier teasers van hun voorstellingen bij drie middelbare scholen. Leerlingen van Het Element, Het Element Taalcentrum en Pr033 kregen op hun eigen schoolpleinen een gevarieerd aanbod te zien van moderne dans, circus en breakdance. NEOS Cultuuronderwijs had gezorgd voor de verbinding tussen het festival en de scholen. Het project werd mede mogelijk gemaakt door City of A.

Adviseur vo Luuk Wildschut bezocht namens NEOS drie van de vier voorstellingen en deed verslag. ‘Het was een gevarieerd aanbod, dat goed aansloot bij het jonge publiek’, schrijft Luuk. ‘Het was prettig dat de leerlingen van tevoren informatie hebben gekregen over de voorstellingen die ze zouden gaan zien. Hierdoor was er steeds een mooie concentratie en was er respect voor de performers.’

Begrip en verbinding

‘De Italiaanse groep Circo in Rotta bood speels circustheater over vriendschap met een jongleer-act, acrobatiek en het verschijnen en verdwijnen van artiesten op onvoorziene plekken. Ik was getuige van een mooi moment op Het Element, toen iemand uit het publiek vroeg waarom de artiesten – allebei vrouw – elkaar zoveel kusjes gaven. Het antwoord: ‘Vriendschap en liefde bestaat in vele vormen, en soms laten we dat zien door elkaar te kussen.’ Het begrip en verbinding tussen de performers en het publiek was voelbaar.

‘Estrella Smith kwam met een ingetogen solodans over ketens en slavernijverleden, waarin ze mooie, persoonlijke elementen had verwerkt. Ondanks haar rust had haar prefomance ook veel dynamiek en ingehouden spanning. Een half uur lang keken de leerlingen van Pr033 geconcentreerd naar deze moderne dans, en een aantal deed op haar verzoek zelfs mee. Dit getuigde van vertrouwen en engagement van de leerlingen.’

Grote winst

‘Ik sloot de dag af bij het Taalcentrum van Het Element met een voorstelling van Freedom City. De jongens uit deze crew namen een geweldige energie met zich mee. De leerlingen, die over het algemeen nog weinig Nederlands spreken en weinig met kunst in aanraking komen, waren meteen geboeid. Er werden filmpjes gemaakt met mobieltjes en er werd aangemoedigd. En uiteindelijk werd er ook hier meegedaan. Er ontstond een spontane dansles waarin één van de dansers een aantal enthousiaste jongens tricks bijleerde.

‘Ik zag hoeveel plezier de leerlingen beleefden aan de Schoolpleinteasers. Het bereik van deze groepen ervaar ik als grote winst voor alle betrokkenen: de scholen, Spoffin, NEOS en City of A. En natuurlijk vooral voor de jongeren zelf.’

Spoffin

Spoffin wil podiumkunsten presenteren dáár waar het publiek is: op straten en pleinen, in parken en op andere plekken in de openbare ruimte; en sinds twee jaar dus ook op schoolpleinen. Bij deze schoolpleinteasers neemt NEOS de rol op zich van verbinder tussen Spoffin, de scholen en City of A, die als jongerenplatform dit soort projecten mede mogelijk maken.

Fotografie: Linda Bouritius Photography

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.