Op school

Fake News Quiz

Deze workshop is een onderdeel van de Programmalijn Media. In de Programmalijn Media leren kinderen over de werking en het creatieve gebruik van digitale technologie. De Programmalijn bestaat uit actief en receptief aanbod op het gebied van filmeducatie, mediawijsheid en mediakunst.

Fake News
Informatie
Aanbod voor
po
Locatie activiteit

Op school

Wanneer

Duur

1 uur

Deelnemers

n.v.t.

Bekijk later opnieuw
Delen
Heb je een vraag?

Neem contact op met Stephanie Westerhoud:

Fake News Quiz

Wil je op de hoogte blijven van het nieuws, dan kan dat zeven dagen per week en 24 uur per dag. Overal en altijd is het nieuws te volgen dankzij het internet en onze mobiele telefoon, laptop of tablet. Maar ook iedereen kan een nieuwsbericht maken en verspreiden. Hoe weet je of een nieuwsbericht echt is?

Test je kennis met de Fake News Quiz van Medialab. Niet alleen de leerlingen, ook de docent wordt aan moeilijke vragen onderworpen. Al jullie kennis rondom het thema ‘fake news’ wordt getest. Kunnen jullie bijvoorbeeld een echte afbeelding onderscheiden van een bewerkte foto? Als een krantenkop te mooi is om waar te zij, is dat dan ook echt zo? Hoe kun je controleren of een bericht echt is?

Tijdens deze spannende quiz gaat de klas de strijd aan. De presentatie wordt verzorgd door één van de docenten van Medialab, hij of zij leidt jullie door deze strijd waarin je erachter komt wie het scherpste oog heeft voor nepnieuws. Valsspelen is bijna niet mogelijk: je stemt met een echt stemkastje. Al is de leugen nog zo snel, de beste leerling of leerkracht achterhaalt ‘m wel.

Praktische kenmerken

  • Tijdsduur: 1 uur
  • Uitvoering/aanbieder: Medialab/Bibliotheek Eemland
  • Locatie: Op school, gastles
  • Maximum aantal leerlingen: n.v.t.
  • Evt. benodigdheden of bijzonderheden (bv laptop of smartphone): leskist
  • Vervoer: n.v.t.

Meer over de Programmalijn Media

Kunst en cultuur geven kinderen de mogelijkheid om uitdrukking te geven aan hun gevoelens, te reflecteren op hun leefwereld en hun ideeën vorm te geven. In de Programmalijn Media leren kinderen over de werking en het creatieve gebruik van digitale technologie. De Programmalijn bestaat uit actief en receptief aanbod op het gebied van filmeducatie, mediawijsheid en mediakunst. Denk daarbij aan het kennismaken met film, fotografie en recentelijk ontwikkelde technologieën zoals robotica, 3D printen en werken met een greenscreen.

Leerlingen worden uitgedaagd om zich creatief én kunstzinnig te uiten en te ontplooien. Ze worden gestimuleerd om een open, nieuwsgierige en kritische houding aan te nemen. Daarbij leren ze zonder te oordelen naar hun omgeving te kijken en hun eigen (leer)proces centraal te zetten.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.