Op school, Medialab

Nepnieuws

Leer nepnieuws in de media herkennen en word een nepnieuws-expert! Onder andere door het zelf te maken. Deze workshop is een onderdeel van de Programmalijn Media.

Informatie
Aanbod voor
po
Locatie activiteit

Op school

Wanneer

Op aanvraag

Duur

3x 60 minuten

Deelnemers

Maximaal 30 leerlingen

Bekijk later opnieuw
Delen
Heb je een vraag?

Neem contact op met onze adviseurs.

Nepnieuws

 • Soort les: Gastles
 • Aanbieder: Het Medialab van Bibliotheek Eemland
 • Discipline: Mediawijsheid
 • Locatie: Op school
 • Leerjaar: Groep 7 en 8
 • Kosten: €205,- per klas
 • Tijdsduur:
  60 minuten – voorbereidende les door leerkracht
  2x 60 minuten – door vakdocent van Het Medialab

Wil je op de hoogte blijven van het nieuws, dan kan dat zeven dagen per week en 24 uur per dag. Overal en altijd is het nieuws te volgen dankzij het internet en onze mobiele telefoon, laptop of tablet. Maar ook iedereen kan een nieuwsbericht maken en verspreiden.

Hoe weet je of een nieuwsbericht echt is? Test je kennis met de Fake News Quiz van Medialab. Niet alleen de leerlingen, ook de docent wordt aan moeilijke vragen onderworpen. Kunnen je bijvoorbeeld een echte afbeelding onderscheiden van een bewerkte foto? Als een krantenkop te mooi is om waar te zij, is dat dan ook echt zo? Hoe kun je controleren of een bericht echt is?

Op maat gemaakt: in overleg kan dit project worden aangepast qua beschikbare tijd, thema’s en andere wensen. Ook kan het Medialab lessen of projecten over andere thema’s binnen digitale geletterdheid en digitaal burgerschap in opdracht van één of meerdere scholen op maat ontwikkelen.

Leerdoelen

 • Mediawijsheid: Digitale media gebruiken: kenmerken van digitale content, veilig en bewust omgaan met digitale
  content
 • Digitale informatievaardigheden: Digitale informatie verzamelen, selecteren, verwerken en evalueren.

Programmalijn Media

Deze workshop is een onderdeel van de Programmalijn Media. In de Programmalijn Media leren kinderen over de werking en het creatieve gebruik van digitale technologie. De Programmalijn bestaat uit actief en receptief aanbod op het gebied van filmeducatie, mediawijsheid en mediakunst.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.