Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Ze kwamen ons halen

Nationaal Monument Kamp Amersfoort, op de grens van Leusden en Amersfoort, is een van de vijf herdenkingscentra in Nederland die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog bewaren voor de huidige en toekomstige generatie.

Informatie
Aanbod voor
po
Locatie activiteit

Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Wanneer

Op aanvraag

Duur

2 x 60 minuten en 90 minuten

Deelnemers

Maximaal 30 leerlingen

Bekijk later opnieuw
Delen
Heb je een vraag?

Neem contact op met onze adviseurs.

Ze kwamen ons halen

  • Soort les: Museumbezoek
  • Aanbieder: Nationaal Monument Kamp Amersfoort
  • Discipline: Erfgoed
  • Locatie: Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19, Leusden
  • Begeleiders: Minimaal 1 per 10 leerlingen
  • Kosten: € 136,- per groep
  • Tijdsduur:
    2x 60 minuten – voorbereiding in de klas door leerkracht
    90 minuten – museumbezoek

Nationaal Monument Kamp Amersfoort was een het straf- en doorvoerkamp waar meer dan 47.000 gevangenen werden onderworpen aan een mensonterend regime van honger, mishandeling, dwangarbeid en executies. In 2021 is op deze historische plek een ondergronds museum geopend waar het verhaal van het kamp en de gevangenen wordt verteld aan de hand van objecten, foto’s, documenten en getuigenissen. Op het buitenterrein bevinden zich originele sporen en naoorlogse monumenten.

Herinneren, bezinnen en leren

Het motto van Nationaal Monument Kamp Amersfoort is herinneren, bezinnen en leren. Door verhalen uit het verleden voelbaar en zichtbaar te maken voor kinderen van nu, vergroten we het historisch besef en leveren we stof tot nadenken over wat dat betekent voor nu. Welke keuzes maken wij dagelijks? Hoe vanzelfsprekend is het om deze keuzes te kunnen maken? Naar welke regels leven wij en wie bepaalt deze? De inzichten die hieruit voorkomen kunnen moeiteloos in een breder kader geplaatst worden.

Ze kwamen ons halen

Voorafgaand aan de rondleiding ontvangt de school een voorbereidende lesbrief en het boek van Martine Letterie Ze kwamen ons halen. In deze indringende jeugdroman beschrijft Martine Letterie het waargebeurde verhaal van de familie Rijper, een bijzondere familie die actief was in het verzet en die naar Kamp Amersfoort werd overgebracht. Door de ogen van Henk en Johan leer je de familie Rijper kennen. Hoe kwamen zij in Kamp Amersfoort terecht en wat gebeurde er met hen? Vervolgens bezoekt de school de plek waar dit kamp gelegen heeft en leert meer over wat zich hier tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.