Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Kofferproject

Nationaal Monument Kamp Amersfoort, op de grens van Leusden en Amersfoort, is een van de vijf herdenkingscentra in Nederland die de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog wil bewaren voor de huidige en toekomstige generatie.

Informatie
Aanbod voor
po
Locatie activiteit

Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Wanneer

op aanvraag

Duur

Deelnemers

Bekijk later opnieuw
Delen
Stephanie Westerhoud
Heb je een vraag?

Neem contact op met Stephanie Westerhoud:

Kamp Amersfoort was een straf en doorgangskamp waar een mensonterend regime heerste van honger, mishandeling, dwangarbeid en executies. Er zaten meer dan 46.000 mensen gevangen. In 2021 is op deze historische plek een ondergronds museum geopend waar het verhaal van het kamp wordt verteld aan de hand van animaties, getuigenissen, objecten, foto’s, documenten en wisselexposities, in samenhang met monumenten en zichtbare sporen in het buitenterrein.

Herinneren, bezinnen en leren

Het Motto van Kamp Amersfoort is herinneren, bezinnen en leren. Door verhalen uit het verleden voelbaar en zichtbaar te maken voor kinderen van nu, vergroten we niet alleen het historisch besef, maar leveren we ook stof tot nadenken over wat dat betekent voor nu en de keuzes die wij dagelijks (kunnen) maken. Inzichten, die moeiteloos in een breder kader geplaatst kunnen worden en daardoor juist vandaag de dag zo nodig zijn. Tijdens de rondleiding worden de leerlingen geconfronteerd met lastige keuzes.

Koffer

Vooraf aan de rondleiding ontvangt de school een koffer gevuld met acht verschillende verhalen van gevangenen. Aan de hand van deze verhalen, voorwerpen en een lesboekje, maakt de leerling alavst kennis met de geschiedenis van Kamp Amersfoort.

Kenmerken praktisch

  • Een rondleiding van circa 2 uur waarbij een bezoek wordt gebracht aan het museum en aan het binnen en buitenterrein van Kamp Amersfoort
  • € 50,– per rondleider incl. entreekosten (maximaal 16 deelnemers per rondleider)
  • Tegenover de ingang van Kamp Amersfoort is gelegenheid om (gratis) te parkeren of fietsen te stallen.
  • Kamp Amersfoort is bereikbaar met het openbaar vervoer.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.