Op school, Museum Flehite

Misschien wel echt gebeurd…

Deze workshop is een onderdeel van Kunstkeien en de Programmalijn Media. In meerdere lessen leren ze over beeldbewerking.

Informatie
Aanbod voor
po
Locatie activiteit

Museum Flehite

Wanneer

Op aanvraag

Duur

60 en 90 minuten

Deelnemers

Maximaal 30 leerlingen

Bekijk later opnieuw
Delen
Heb je een vraag?

Neem contact op met onze adviseurs.

Misschien wel echt gebeurd…

 • Soort les: Museumbezoek en gastles
 • Aanbieder: Museum Flehite
 • Locatie: Museum Flehite,  Westsingel 50 in Amersfoort en op school
 • Leerjaar: Groep 7 en 8
 • Begeleiders: Minimaal 1 begeleider per 10 leerlingen
 • Benodigdheden: Mobieltjes in het museum, laptops op school
 • Kosten: €175,- per groep
 • Tijdsduur:
  60 minuten – museumbezoek
  90 minuten – door vakdocent op school

Een filtertje over je foto, de kleuren wat aanpassen en misschien kies je zelfs voor een hele nieuwe achtergrond. We doen het bijna allemaal. Met het bewerken van onze foto’s maken we de werkelijkheid net iets anders of mooier.

Sinds de smartphone is het steeds normaler om dat met een zelfgemaakte foto te doen. Maar de kunst van de werkelijkheid manipuleren is al veel ouder. Kunstenaars doen dit al eeuwen.

Vanaf het begin van de schilderkunst worden schilderijen gemaakt om verhalen over te brengen.  Zo’n schilderij wordt nu vaak gebruikt als historische bron. Hierbij moeten we niet vergeten dat de schilders de werkelijkheid meestal ook manipuleerden om zo hun verhaal beter te laten overkomen.

Dit project bestaat uit een voorbereidende les op school, waarin leerlingen kennis maken met een aantal bekende schilderijen. Leerlingen ontdekken het verhaal achter het schilderij en kijken wat realistisch is en wat is gemanipuleerd. Hoe en waarom hebben de kunstenaars dat gedaan?

Daarop volgt een museumbezoek waarbij de leerlingen op zoek gaan naar de verhalen van Amersfoort in de aanwezige schilderijen. Zo doen ze inspiratie op voor hun eigen digitale kunstwerk. Aan de hand van een bestaand schilderij uit de museumcollectie verzinnen de leerlingen een nieuw spannend verhaal.

In de verwerkingsles gaan de leerlingen met een gastdocent in de klas aan de slag met het maken van hun digitale kunstwerk. Ze leren hoe je een foto digitaal kunt bewerken door lagen over elkaar heen te plaatsen, en zo een realistische nieuwe werkelijkheid te maken.

In deze les wordt bovendien ingegaan op de mediawijsheid rond beeldbewerking. Kunnen de leerlingen herkennen wat echt is of nep? Wanneer is het prima om op een bestaand werk verder te borduren? Wanneer wordt het jatten?

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.