Corderius meets Amerhorst: scholieren ontwerpen ontmoetingsruimte
'Ontwerp een ontmoetingsruimte waarbij er een verbinding ontstaat tussen de bewoners van Amerhorst en de buurtbewoners uit het Leusderkwartier.’ Met deze opdracht, afkomstig van zorggroep Amaris, gaan vier klassen van het Corderius College de komende weken aan de slag in het project 'Samen stad maken'. Geen fictief stukje huiswerk, maar een échte opdracht voor een échte opdrachtgever.

“Stel nu dat jouw opa of oma straks woont in het nieuwe gebouw dat hier komt, wat mag er dan niet ontbreken in de ontmoetingsruimte?”, vraagt Ank Smeenkes, manager Transformatie bij woningcorporatie Habion. Ze bevindt zich in de huiskamer van het voormalig verpleegtehuis De Amerhorst. Zo’n vijftien in zwart en grijs geklede leerlingen van klas M4b omringen haar. “Een Shisha lounge”, mompelt een van de jongens nog net hoorbaar. “Of zo’n stripperspaal”, roept een klasgenoot, gevolgd door luid gelach.
Heel verbazingwekkend is het niet, dat de Corderius leerlingen een beetje baldadig worden van van deze plek. Met het systeemplafond en de bonte mix aan meubels uit de jaren zeventig, is de ruimte precies wat je als jongere verwacht van een ingedut bejaardentehuis. Best lastig om je dan voor te stellen dat het nieuwe gebouw in het Leusderkwartier straks een levendige hub moet worden. Een plek van ontmoeting, waar niet alleen de bewoners van Amerhorst en hun buurtgenoten graag samenkomen, maar ook zij zelf, als ze hun opa’s en oma’s bezoeken.

Ontwerp een ruimte voor ontmoeting
Maar eerst kunnen de leerlingen nog even ervaren hoe de sfeer nu is. In het huidige gebouw, dat straks wordt gesloopt, beleven ze de kick-off van Samen stad maken, een project van vijf weken in het kader van het nieuwe mavo-vak Maatschappijleer, Levensbeschouwing en CKV (MLC).
Alle betrokkenen zijn bij de kick-off aanwezig: Corderius-docenten Jasmijn Veraart en Ina Raangs, NEOS-adviseurs Luuk Wildschut en Mijke Rummens, Freja Aurik, regiomanager zorg bij Amaris, Ank Sneekes van Habion, Anne van der Krol, die het lesboekje schreef en het creatieve proces begeleidt en een aantal vrijwilligers van de buurtwerkgroep in het Leusderkwartier. Met deze laatsten gaan de leerlingen na de introductie van Freja en Ank in gesprek: hoe kijken de buurtbewoners aan tegen ouder worden? En wat vinden zij als toekomstige buren van Amerhorst belangrijk als het over ontmoeten gaat?
Kippenvel
Zodra de leerlingen aan tafel zitten en in gesprek gaan met de wijkbewoners maakt het rumoer van eerder plaats voor opperste concentratie. “Ik heb helemaal kippenvel,” vertelt Marijke, een van de wijkbewoners na afloop van de eerste gespreksronde. “De jongens hadden zulke mooie vragen! Ze kwamen gelijk met ideeën zagen echt voor zich dat ze hier elke maand iets aardigs voor iemand zouden kunnen doen.’ Ook docent Filosofie Ine Raangs is blij verrast met de ontmoeting tussen de buurtbewoners en de leerlingen. “Ik heb best een drukke klas met veel ruige jongens,” vertelt Ine. “Maar toen ze in gesprek gingen met de mensen in de wijk waren ze heel beleefd en respectvol. Ik zag het besef bij ze indalen: wauw, we gaan hier echt iets doen voor échte mensen.”

Na het bezoek aan Amerhorst fietsen de leerlingen een paar straten verder naar Huis Miereveld, waar ze vast inspiratie kunnen opdoen voor hun ontwerpproces. Deze voormalige basisschool is sinds twee jaar een plek ‘waar wijkgenoten elkaar ontmoeten, werken, leuke dingen komen doen en hun talenten met elkaar delen’, lezen we op de website. De leerlingen krijgen een rondleiding door het gebouw en de tuin en gaan daarna aan de slag met een eerste opdracht, bedoeld als voeding voor het ontwerpproces. Ze schrijven woorden op kaartjes die over ontmoeting gaan. Vervolgens leggen ze de kaartjes bij elkaar om de dubbele woorden te vervangen door nieuwe.

Out of the box denken
Als de uitvoering van de opdracht wat rommelig lijkt te verlopen, roept NEOS adviseur Mijke de groep bijeen: “Even voor wie zich afvraagt waarom we dit doen…”, spreekt ze de groep toe. “…alle unieke woorden die je nu bedenkt, helpen je straks om verder te denken dan je eerste idee.”
NEOS Adviseur Luuk zegt daarover: “Dat ‘out of the box’ denken is belangrijk bij deze opdracht, omdat we leerlingen uitdagen in hun ontwerp breder te denken dan alleen de praktische inrichting van een ruimte. Een geïllustreerd gedicht op de zijmuur van een gebouw kan ook een verbindende plek zijn. Net als een voorstelling dat is, een kunstwerk of een meubel. We willen leerlingen prikkelen om hun creativiteit aan te boren bij het vormgeven van een plek.”
“Misschien dat de opdracht met de kaartjes voor sommige leerlingen wat abstract is, maar ik zie wel dat een ontmoetingsplek als deze heel erg tot hun verbeelding spreekt,’ vertelt Ina na het programma bij Huis Miereveld. Ook haar collega Jasmijn Veraart, docent maatschappijleer, is enthousiast over de kick-off en de samenwerking met NEOS en Amaris. ‘Zo’n 90 procent van deze leerlingen gaan naar het mbo, waar ze ook veel in de praktijk gaan werken. Voor het vak MLC wilden we dus heel graag een betekenisvol project aanbieden. Een échte opdracht met een design component, die dichtbij school is en die ook inhoudelijk dicht bij de leerlingen zelf staat. Toen NEOS met de opdracht van Amaris kwam, wisten we dan ook meteen: dit is een match made in heaven.”
Meer informatie
Samen stad maken is onderdeel van de programmalijn Architectuur. Jouw leerlingen ook laten meewerken aan en leren over hun eigen leefomgeving? NEOS denkt graag met je mee over het ontwikkelen van nieuw lesaanbod. Neem gerust contact op met Luuk.