Workshop Kijk & Vertel; het filmgesprek

Hoe maak je als leerkracht van het kijken van bewegend beeld (film) een betekenisvolle ervaring voor je leerlingen? In deze workshop gegeven door Lukas van der Starre van Filmhub Midden ga je aan de slag met de gesprekstool ‘Kijk & Vertel’.

Workshop film door Filmhub midden tijdens conferentie cultuuronderwijs 2024
  • Titel workshop: Kijk & Vertel; het filmgesprek
  • Tijd: Ronde 2, 18.40 – 19.45
  • Organisatie/spreker: Lukas van der Starre, Filmhub Midden

Wie is Lukas van der Starre:

Lukas van der Starre is jarenlang werkzaam geweest in het primair onderwijs. Zijn filmervaring heeft hij opgedaan o.a. bij de Nederlandse Filmacademie. Nu zet hij zich namens Filmhub Midden in om filmeducatie laagdrempelig en uitvoerbaar te maken voor leraren in Utrecht en Flevoland.

Over de workshop

Hoe maak je als leerkracht van het kijken van bewegend beeld (film) een betekenisvolle ervaring voor je leerlingen? In deze workshop ga je aan de slag met de gesprekstool ‘Kijk & Vertel’. Deze compacte werkvorm helpt leerlingen bewuster waar te nemen, zichzelf te verwoorden en met aandacht te luisteren naar een ander. Ervaar tijdens deze workshop een vorm van filmeducatie die leerlingen niet alleen beter laat kijken & luisteren, maar tegelijkertijd ook de taalvaardigheid vergroot én goed aansluit bij burgerschapsonderwijs en sociaal emotionele vorming.

Waar kijkt Lukas het meest naar uit tijdens het geven van de workshop?

Bij Filmeducatie denken leraren niet snel aan film van een paar minuten. Ik kijk er erg naar uit om leraren te laten ontdekken dat er een filmdatabase speciaal voor het onderwijs is, waar je allerlei korte kwaliteitsfilm kunt vinden die aansluit bij thema’s of lesonderwerpen. Mijn doel is dat leraren na deze workshop een korte film (die aansluit op een thema of bij een les) met hun leerlingen gaan kijken,  daarover in gesprek gaan met de opbrengst die hierboven staat omschreven, op een moment dat er normaal ook een filmpje gekeken zou worden.

Wat hoopt Lukas dat de deelnemers meenemen uit deze workshop?

Ik hoop dat leraren meenemen dat filmeducatie niet een ‘nieuw vak’ is, maar dat je het bij al je lessen/thema’s/projecten/vakken kunt toepassen. Filmeducatie is heel breed en kun je daarom ook op allerlei manieren integreren in wat je al doet. De werkvorm ‘Kijk & Vertel’ die centraal staat in deze workshop, kun je bijvoorbeeld inzetten op momenten dat nu het digibord al vaak aanstaat met een filmpje, bijvoorbeeld tijdens pauzes.

Meld je gelijk aan voor de conferentie
Terug naar het programma

Schema Filmhub Midden conferentie cultuuronderwijs NEOS
Stroomschema 'Kijk en Vertel' waar tijdens de workshop bij stil zal worden gestaan.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.