Inspiratie, mbo

KAdE introduceert ‘Beroepen Achter de Schermen’ aan mbo

Vorige week organiseerde Kunsthal KAdE een Pilot met studenten van Nimeto voor hun nieuwe programma KAdE Beroepen achter de schermen.

Datum
5 september 2023
Geschreven door
NEOS cultuuronderwijs

Vorige week kwamen studenten van Nimeto, een mbo vakschool voor creatieve makers, naar Kunsthal KAdE voor de introductie van een nieuw programma: ‘Beroepen Achter de Schermen’. Tijdens dit programma leren mbo-studenten meer over de verschillende beroepen die in een kunsthal een tentoonstelling mogelijk maken. Met ‘Beroepen achter de schermen’ willen KAdE en NEOS Cultuuronderwijs mbo’ers enthousiast maken voor een carrière in de creatieve sector na hun afstuderen.

‘Er zijn in de cultuursector al heel veel van dit soort programma’s voor primair en voortgezet onderwijs, maar niet voor het mbo’, licht Tess Bonouvrie, educatie medewerker bij Kunsthal KAdE toe. ‘Met Beroepen achter de Schermen willen we laten zien dat deze wereld ook voor hun interessant is en dat wij hun skills en kennis hier hard nodig hebben.’

In de rol van sparringpartner en adviseur draagt NEOS actief bij aan het verbinden van het onderwijs en de culturele partijen in onze regio. Zo vinden we het belangrijk dat er voor alle kinderen en jongeren in onze regio een rijk cultuur educatief aanbod is. Hierbij zijn programma’s als ‘Achter de Schermen’ essentieel. Met onze brede kennis van de doelgroep en het al aanwezige aanbod ondersteunen en adviseren we onze partners bij de ontwikkeling van dit soort nieuwe programma’s’, aldus Femke Saher, Adviseur voortgezet onderwijs en mbo van NEOS.

Samenwerken met studenten van het mbo

De middag met Nimeto was de eerste test van het programma. De studenten kregen drie korte films te zien waarin drie beroepsgroepen uit de Kunsthal geïntroduceerd werden: vervoer & logistiek, opbouw & techniek en communicatie & office. Ook kregen ze een meet & greet met medewerkers en de mogelijkheid vragen te stellen over hun werkzaamheden. Achteraf konden ze hun reacties geven. Wat hadden ze geleerd? Hoe zien ze de beroepen terug in de kunsthal? En welke beroepen misten ze nog?

De tweedejaars Media en communicatie bekeken de korte films met een waarderende maar scherpe blik. ‘Je ziet hier niet alleen wat er gemaakt wordt, maar ook echt de persoon achter de constructie’, observeert Joris, een van de studenten van Nimeto. ‘Ik zou wel wat meer beelden willen zien en niet alleen maar mensen laten praten.’ Deze mening werd gedeeld door zijn klasgenoten. Veel studenten wilden weten hoe de opbouw en techniek het had klaargespeeld om een levensgroot beeld van een olifant ondersteboven met zijn slurf aan de muur vast te krijgen. Ook wilden ze weten wie de teksten schrijft bij de kunstwerken en hoe die toegankelijk worden gemaakt voor alle bezoekers aan KAdE.

Met de feedback van de studenten gaan NEOS en KAdE Beroepen Achter de Schermen verder uitwerken en vormgeven. Het doel is dat het echt aansluit bij hun beroepspraktijk en de interesses van mbo-studenten. Tess: ‘In plaats van dat we alles voor de studenten invullen, willen wij weten wat zij van ons nodig hebben. We willen niet iets maken voor mbo maar met mbo, waarmee ze aan meedenken en invloed op hebben.’

KAdE Achter de Schermen

Beroepen Achter de Schermen is een uitbreiding van KAdE Achter de schermen. Dit is een programma van Kunsthal KAdE waarin leerlingen uit het primair en voortgezet onderwijs leren over hoe een tentoonstelling in een kunsthal tot stand komt. Op school kijken de leerlingen eerst de nieuwe film KAdE achter de schermen. Na deze voorbereiding in de klas, gaan de leerlingen zelf polshoogte nemen in de Kunsthal. Samen met de museumdocent onderzoeken ze hoe de nieuwe tentoonstelling in elkaar zit.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.