Ervaringen, Buitenschools, Primair Onderwijs

NEOS Theaterbazen: theater voor alle kinderen!

Theaterbazen brengt met allerlei initiatieven Amersfoortse kinderen in contact met theater. ‘We vinden het belangrijk en goed om kinderen ook na schools in de vrije tijd, in aanraking te brengen met theater.’

Datum
31 oktober 2023
Geschreven door
NEOS cultuuronderwijs
Meer Theaterbazen?

Actief met theater aan de slag in jouw klas? Neem eens een kijkje op de website van Theaterbazen!

Tijdens de eerste weken van het nieuwe schooljaar konden kinderen uit de wijken Kruiskamp-Koppel en Schuilenburg kennismaken met theater. Nick van de Brug, een van de vaste theaterdocenten van NEOS Cultuuronderwijs, gaf een serie lessen op basisschool De Vlinderslag en basisschool Het Scala. Zes weken lang gingen kinderen aan de slag met fysiek theater, waarbij ze leerden hoe ze hun eigen lijf gebruikten door verschillende opdrachten met mime en improvisatie.

Het perspectief van een ander

Deze lessenreeks was een van de initiatieven waarmee Theaterbazen het afgelopen jaar Amersfoortse kinderen in contact heeft gebracht met de wereld van theater. Theaterbazen, een initiatief van NEOS Cultuuronderwijs en Stadsprogrammering033, laat kinderen thuis of op school zelf theater maken of laat ze voorstelling bezoeken in één van de theaters in de stad. Het doel is alle kinderen zichzelf straks een Theaterbaas kunnen noemen.

‘We vinden het belangrijk en goed om kinderen ook na schools in de vrije tijd, in aanraking te brengen met theater’, meent Anne Wiersma, adviseur primair onderwijs en buitenschools bij NEOS en kartrekker van Theaterbazen. ‘Je kunt er zoveel in kwijt: van zelf kijken, ervaren, maken en spelen. Via je fantasie en verbeelding in een andere wereld kruipen en zo weer meer leren over je eigen perspectief en dat van anderen.’

Creatieve opdrachten

Afgelopen voorjaar ging Theaterbazen van start met een zesdelige serie online films. Hierin gingen vier kinderen op ontdekkingstocht langs verschillende facetten van theater: script en schrijven, licht en techniek, vormen en stijlen, regisseren en acteren. Aan deze films waren allerlei creatieve opdrachten verbonden de kinderen thuis of op school kunnen doen.

Ook voor leerkrachten en begeleiders zijn er lesbrieven ontwikkeld met theateropdrachten. Daarnaast worden er gratis theaterlessen georganiseerd op scholen of in de wijk. Met begeleiding van een professionele theaterdocent zoals Nick ontdekken kinderen zelf hoe je theater kunt maken.

TheaterbazenClub

Het komende half jaar lanceert Theaterbazen een nieuw project: de TheaterbazenClub. Een halfjaar lang bezoekt een club kinderen van 8 tot 12 jaar samen met theaterdocent Fiona Kelatow diverse voorstellingen in de verschillende Amersfoortse theaters. Na afloop komen ze bij elkaar om te praten wat ze hebben gezien en ervaren. Over hun bevindingen gaan ze ons met behulp van vlogs, beeldverslagen en reels op de hoogte houden.

Fotografie: Linda Bouritius Photography

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.