Nieuws & Updates, Voortgezet onderwijs

Het Nieuwe Eemland verbeeldt Amersfoortse bouwkunst

Leerlingen anders laten kijken naar de gebouwen in hun leefomgeving. Met dit doel organiseerde NEOS de workshop ‘Beeld van bouwkunst’ voor leerlingen van Het Nieuwe Eemland. De workshop is een pilot binnen de Programmalijn Architectuur die NEOS ontwikkelt samen met kenniscentrum FASadE.

workshop architectuur en fotografie
Datum
19 maart 2024
Geschreven door
NEOS cultuuronderwijs
NEOS Cultuuronderwijs training cultuur coördinator voortgezet onderwijs
Ben jij docent of cultuurcoördinator?

En wil je meer met architectuur?

Kunstvakdocenten Bram Wildschut en Noor van der Wal ontwikkelden de workshop Beeld van Bouwkunst waarin fotografie en architectuur samenkomen. Op woensdag 13 maart liepen twee 5 vwo klassen van Het Nieuwe Eemland een route langs drie locaties waar moderne architectuur te zien is. Met een ‘printcam’ zoomden de leerlingen letterlijk in op een aantal gebouwen: van het schakelstation REMU en het gebouw van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, tot winkelcentrum Amicitia en de Stad van Cahen.

workshop architectuur en fotografie

Gebouwen kunstzinnig vastleggen

Via kijkopdrachten maakten de leerlingen kennis met drie stromingen in de 20e eeuwse bouwkunst: het brutalisme, vijandige architectuur en het structuralisme. Bij de beeldende opdrachten mochten ze de gebouwen op een persoonlijke en kunstzinnige manier interpreteren. Ze deden dit door foto’s van de gebouwen te maken met een printcam, een soort digitale polaroid camera. De route eindigde bij de Stad van Cahen, in de Frame.de.galerie, waar leerlingen een pop-up expositie maakten van hun foto’s.

Cultuurcoördinator Luciënne Yntema van Het Nieuwe Eemland wilde al langer iets doen met architectuur, maar vond het lastig om geschikt aanbod te vinden. ‘Deze workshop maakt duidelijk hoeveel je in twee uur kunt doen met fotografie en architectuur’, vertelde Luciënne na afloop. Ook voor leerlingen, vaak alleen bekend met de filters op hun smartphone, ging er een wereld open: ‘Je ziet hoe een foto op papier zich ontwikkelt, waardoor je ook een filter-effect krijgt.’

workshop architectuur en fotografie

Programmalijn Architectuur

Met de Programmalijn Architectuur willen we leerlingen stil laten staan bij hun leefomgeving. Wat vertellen de gebouwen over de stad Amersfoort? Welke keuzes maakte de architect? En wat maakt een gebouw voor jou mooi of lelijk? Maar we kijken ook breder: welke diverse functies hebben gebouwen en de ruimtes waar ze in staan? En hoe heeft dit effect op de inwoners van Amersfoort? Rondom deze en andere vragen ontwikkelt NEOS samen met kenniscentrum FASadE een breed aanbod aan lesmateriaal, workshops en projecten.

Architectuur in de klas?

Ben jij docent of cultuurcoördinator en wil je meer doen met architectuur? Scholen in Amersfoort en omgeving kunnen de programmalijn Architectuur inzetten voor onderwijs over erfgoed, leefomgeving en kunstgeschiedenis. NEOS denkt graag met je mee! Neem contact op met team@neoscultuuronderwijs.nl 

Fotografie: Susan Eikenaar – Let Me Tell Your Story

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.