Inspiratie, Lesmateriaal, Primair Onderwijs

Succesvolle pilot tijdens de Bodemdierendagen

Leerlingen uit groep 4 in Leusden kropen in de wereld van bodemdieren en gingen op onderzoek uit naar het leven onder het maaiveld tijdens de landelijke Bodemdierendagen.

Datum
23 oktober 2023
Geschreven door
NEOS cultuuronderwijs

Cultuur- en natuureducatie blijken een goede combinatie te zijn. Dat is gebleken tijdens het pilotprogramma Bodemdierendagen dat we afgelopen maand samen met natuurcentrum De Groene Belevenis organiseerden. De Groene Belevenis en NEOS werkten voor het eerst samen met als doel om leerlingen op een spelende en creatieve manieren meer te leren over de natuur en om hun omgeving. Het programma is ontwikkeld voor leerlingen uit groep 4 van de basisscholen in Leusden en Achterveld.

Ontdekkingstocht door de Struintuin

Het programma begon met het bekijken van de natuurdocumentaire Onder het maaiveld junior in Theater de Tuin. De week daarna bezochten de leerlingen De Struintuin van De Groene Belevenis. Wat ze in de film hadden gezien konden ze hier zelf gaan onderzoeken tijdens workshops bodemonderzoek en dans. De wereld onder de grond werd uitvergroot door een microscoop, ze wroette met hun handen in de aarde opzoek naar beestjes en experimenteerden met bewegingen van wormen, mieren en andere insecten tijdens de dansworkshop. Dit was echt ontdekkend en spelend leren!

Combi van theorie en praktijk

Door de leerkrachten is er een evaluatie ingevuld om te zien of er genoeg draagvlak is voor het programma. Hieruit bleek dat het zeer positief ervaren is. Een greep uit de reacties: ‘Erg interessant, leuke combinatie van theorie en praktijk’, ‘In de struintuin konden de kinderen echt hands-on aan de slag’ en ‘De leerlingen waren erg enthousiast.’  Een terugkerend kritiekpunt is dat de film wat te lang is voor de jonge kijkers. De Groene Belevenis en NEOS nemen deze punten mee en informeren de scholen in welke vorm dit programma in de toekomst wordt aangeboden.

De Groene Belevenis in Leusden

De Groene Belevenis is een stichting in Leusden die zich inzet voor een groenere en duurzamere samenleving. Een speerpunt is kinderen stimuleren natuurervaringen op te doen. Scholen kunnen hier terecht voor educatie, activiteiten en advies.

Bodemdierendagen

De Bodemdierendagen is een landelijk initiatief waarbij allerlei activiteiten georganiseerd worden voor jong en oud met als doel meer kennis opdoen over alles wat leeft in onze bodem.

Fotografie: Linda Bouritius Photography

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.