Nieuws & Updates

Terugblik ICC-Netwerkbijeenkomst 9 november 2021

Afgelopen dinsdag stond de ICC-Netwerkbijeenkomst in het teken van elkaar ontmoeten én de lancering van de Programmalijn Media.

Bijeenkomst 9 november 2021
Datum
12 november 2021
Geschreven door
NEOS cultuuronderwijs

We startten met een corona-proof speeddate waarin ICC’ers, culturele aanbieders en kunstvakdocenten hun ervaringen in cultuureducatie-projecten deelden. Waarom was juist dát project voor hen zo succesvol? En wat zegt dat over de dromen en plannen die je hebt als ICC’er voor je leerlingen met cultuureducatie in de toekomst? De verschillende verhalen uit de praktijk leverden veel inspiratie op voor de deelnemers.

Daarna werden we getrakteerd op drie proeverijen uit de Programmalijn Media.

Mediakunst

Karen Wins van museum Flehite trapte af met een presentatie over mediakunst en de educatie die museum Flehite samen met het Het Media lab ontwikkelde rondom de tentoonstelling Ander licht op Withoos – drie generaties Withoos;
Na een voorbereidende les op school bezoek je het museum waarbij de leerlingen inspiratie opdoen voor hun eigen kunstwerk. Met een gastdocent van het Medialab gaan leerlingen vervolgens in de klas verder aan de slag. Ze leren hoe je met een digitale tool een foto van een schilderij kunt bewerken door lagen over elkaar heen te plaatsen.

Mediawijsheid

Workshopleidster Linda van maX Music kwam binnen met een zware rolkoffer vol Ipads en microfoons. Ze vertelde ons meer over hoe je samen met leerlingen onderzoekt wat nepnieuws is. Door zelf nepnieuws te maken ontdek je pas echt hoe het ontstaat én verspreid wordt. Leerlingen leren tijdens de workshop het programma Imovie kennen. Ze worden uitgedaagd om in de huid van iemand anders te kruipen. Vanuit dat personage maken ze een videoverslag over een onderwerp waar ze zelf misschien wel héél anders over denken.

Filmeducatie

Lucas van der Starre van Filmhub Midden en Marije Hofland van De Lieve Vrouw namen ons mee in de wereld van Film. Wat is film eigenlijk? We leerden over de vijf vaardigheden van filmeducatie en keken samen de korte film Slurp van Florent Hill. We beleefden, verwoordden, onderzochten en reflecteerden. We dachten samen na over wat voor activiteiten en lessen je kunt ontwerpen naar aanleiding van de film.

Om de lancering van de Programmalijn Media te vieren trakteren we in samenwerking met Filmhub Midden en De Lieve Vrouw alle leraren in Amersfoort en Leusden op De basistraining “Meer Met Film in de Klas”.

Wil je zelf vaker film inzetten in de klas en leren waar je een heleboel kant en klare online lessen kunt vinden? Meld je dan snel aan voor deze gratis workshop op maandag 24 januari 15.00-17.00 uur!

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.