Opvanglocatie

Lichtgewicht

Wat zie je als je beweegt met stroken stof? Welke vormen en figuren komen tevoorschijn als je de stroken wikkelt, wappert, kreukelt of op de grond neerstrijkt?

Informatie
Aanbod voor
jr
Locatie activiteit

Opvanglocatie

Wanneer

n.t.b.

Duur

45 minuten

Deelnemers

16

Bekijk later opnieuw
Delen
 • Kunstenaar: Lisa Dammiaans
 • Performance: Lichtgewicht, een spel met lucht en lichte, luchtige stof
 • Materialen: Fietspomp, een doorzichtige doek, verschillende plastic zakjes
 • Zintuigen: een spel met bewegen met lucht, kijken naar lichte materialen en ademhaling en aandachtig voelen

Over deze Kleintjekunst performance

Lisa is danser. Ze speelt met lucht en beweging. Ze neemt de kinderen mee in een ontdekking van de lucht in je longen, de lucht in een fietspomp en de lucht die een lichte doek doet laten vliegen. Kun je lucht zien? In welke vormen komt lucht tevoorschijn?

Hhhffffff, je haalt diep adem, je buik groeit , je spant je lichaam en strekt je uit. Dan pfffffffff blaas je uit, je buikt trekt samen, je navel trekt  naar binnen en je lichaam ontspant. Dan buigt je rug en zo rol je in een bolletje. Door middel van het lichaam, de fantasie, een doorzichtige witte doek en een fietspomp, ontdekt Lisa samen met de kinderen hoe lucht beweegt en in welke vormen je lucht kunt zien. De kinderen blazen, zweven en dwarrelen door de ruimte. Ze experimenteren met lichte stoffen die dansen in de lucht, maar ook hoe lucht je buik laat dansen bij een diepe ademhaling. Samen blazen ze in en uit, rekken ze zich uit of dwarrelen als een sliertje lucht door de ruimte.

Hoe begin je?

Maak zoveel mogelijk ruimte in het lokaal. De kinderen zitten in een halve cirkel op de grond.

Wat is jouw rol als pedagogisch medewerker?

Begeleid de kinderen met al je aandacht en al je zintuigen. Wat zie je gebeuren bij de kinderen? Wat horen ze of voelen ze? Welke geluiden maken ze? Hoe bewegen ze? Wat zeggen ze? Probeer zelf geen woorden te geven, kijk goed en reageer het liefste non-verbaal, door de handelingen van kinderen te spiegelen.

Kinderen leren…

 • dat je met dansbeweging een gevoel kunt uitdrukken
 • bewust te worden van hun gewicht en experimenteren met tillen en wegen ‘hoeveel weegt lucht, hoeveel weegt mijn hoofd of jouw voet?’
 • onderzoeken hoe lucht beweegt, deze te voelen en na te bootsen met hun lichaam
 • met hun lichaam te oefenen als instrument om waar te nemen
 • spelen met lichte, luchtige beweging en spanning en ontspanning
 • zich bewust te zijn van hun spierkracht en ademhaling

Kleintjekunst performance boeken? 

De performance van Lisa is een van de vijf Kleintjekunst performances die NEOS aanbiedt. Meer informatie of een performance boeken? Hieronder meer informatie:

 • De kunstenaars spelen hun performance minimaal tweemaal per boeking. De tweede performance wordt op dezelfde locatie of op een locatie in de buurt gespeeld. We houden hiermee rekening in het maken van de offerte.
 • De duur van de performance is circa 45 minuten. We plannen de performances één uur om zeker te zijn dat alles klaar staat en opgeruimd is binnen dit tijdblok.
 • Richtprijs is 200 euro voor twee performances
 • Aan de hand van de planning en beschikbare kunstenaar gaan we kijken welke performance op jouw locatie uitgevoerd kan worden.

Heb je interesse in een Kleintjekunst performance stuur dan een e-mail naar team@neoscultuuronderwijs.nl. Op basis van de beschikbaarheid van de kunstenaars plannen we een van de performances in op jouw locatie.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.