Mondriaanhuis

Zelfportret maken

Tijdens deze workshop krijgen leerlingen meer inzicht in de werkwijze van Mondriaan. Ze ontdekken hoe ideeën ontstaan door hun eigen zelfportret te maken.

zelfportret maken Mondriaanhuis
Informatie
Aanbod voor
vo
Locatie activiteit

Mondriaanhuis

Wanneer

Op aanvraag

Duur

90 minuten

Deelnemers

30

Bekijk later opnieuw
Delen
Heb je een vraag?

Neem contact op met onze adviseurs.

Zelfportret maken

Discipline: Beeldende kunst
Soort: Museumbezoek en workshop
Locatie: Mondriaanhuis
Niveau: alle leerjaren
Kosten: €10 per leerling

Piet Mondriaan was een eigenwijze kunstenaar. Hij ging zijn eigen weg en bedacht telkens iets nieuws. Hoe deed hij dat eigenlijk? Hoe kwam hij op nieuwe ideeën? Tijdens deze workshop ontdekken leerlingen hoe ideeën ontstaan door hun eigen zelfportret te maken.

Mondriaan heeft in zijn carrière een paar zelfportretten gemaakt. In deze portretten zie je zijn eigen ideeën duidelijk terugkomen. In de workshop gaan leerlingen aan de slag met hun eigen zelfportet. Ze doen dat aan de hand van vragen als: hoe wil jij laten zien wie jij bent? Hoe ziet jouw zelfportret eruit? En hoe maak je vervolgens beeldend waar je voor staat? De museumdocent laat de leerlingen hier vooraf over nadenken. Hierbij gaan ze de uitdaging aan om net als Mondriaan inspiratie te halen uit hun omgeving en zichzelf. De mogelijkheden zijn eindeloos, daarom laat de opdracht veel ruimte voor de creativiteit van de leerling.

Leerdoelen

De leerlingen gaan aan de slag met de kunstdiscipline schilderkunst. Ze leren over de werkwijze van Mondriaan en krijgen meer inzicht in de betekenis van zijn werk. Vervolgens passen zij dit toe bij het maken van hun eigen kunstwerk. Hierin krijgen leerlingen veel artistieke vrijheid, zodat ze vorm leren geven aan hun eigen verbeelding. Daarnaast leren leerlingen meer over zichzelf, door via het kunstwerk te reflecteren op wie zij zijn en wat ze belangrijk vinden. De leerlingen reflecteren tijdens de workshop op hun eigen zelfportret en bekijken ook het werk van anderen.

Aansluiting bij kerndoelen

  • Kerndoel 48: produceren van kunst
  • Kerndoel 52: reflecteren op kunstzinnig werk

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.