Primair Onderwijs

Kersverse ICC’ers presenteren cultuurplan in De Flint

Amersfoort en Leusden zijn sinds vorige week 6 interne cultuurcoördinatoren rijker. Op woensdag 17 april presenteerden de deelnemers van de ICC-training 2023-2024 hun cultuurplan en ontvingen zij het certificaat.

afsluiting icc-cursus 2023-2024
Datum
22 april 2024
Geschreven door
NEOS cultuuronderwijs
Interesse in de ICC-cursus?

Via onderstaande link lees je meer en kun je je inschrijven

‘Mijn ogen zijn echt geopend als het gaat om het belang van cultuuronderwijs,’ vertelt Houda Chentouf Laroussi, werkzaam bij sbo Boulevard 410 in Amersfoort. ‘Dat het de leerprestaties bevordert, maar ook dat mensen die iets doen met kunst en cultuur daadwerkelijk gelukkiger zijn, zoals onderzoek heeft laten zien. Dat zet me ertoe aan om nog meer met kunst en cultuur te doen in de onderwijspraktijk.’

In de ICC-cursus leren de deelnemers in 8 bijeenkomsten over alle facetten waar een Interne Cultuur Coördinator (ICC’er) mee te maken heeft. Deelnemers maken kennis met het culturele aanbod in Amersfoort en Leusden, leren over het creëren van draagvlak, maar ook de financiering van cultuuronderwijs. ‘Over dat stuk dacht ik eerst: dat regelt de directrice wel,’ vertelt Lonneke ter Beek van IKC Scala. ‘Nu ben ik  blij met de kennis over de financiële processen, ik voel me hierdoor nog meer onderdeel van het hele team.’

Presenteren cultuurplan

Gedurende de cursus werken deelnemers toe naar een cultuurplan voor hun school. Hierin staat onder andere de visie op cultuuronderwijs, dat ze samen met het schoolteam ontwikkelen. Ook bevat het een activiteitenplan om kunst en cultuur als vast onderdeel te integreren in het curriculum. Tijdens de afsluitende bijeenkomst in de Flint presenteerden de deelnemers op woensdag 17 april de belangrijkste punten uit dat plan.

In die presentatie vertellen deelnemers ook over concrete successen waar ze trots op zijn. Voor Houda was dat het introduceren van de “rode loper” op haar school Boulevard 410: ‘Onze leerlingen gaan dan letterlijk over de rode loper en presenteren hun creatieve talenten.

icc-cursus 2023-2024

Lonneke ter Beek van IKC het Scala vertelde in haar presentatie over het enthousiasme voor cultuuronderwijs bij haar collega’s: ‘Leerkrachten die zeggen hoe leuk het was om kunstlessen te geven en dat ze zo ontzettend veel blije kinderen hebben gezien. Daar word ik als ICC’er ook weer heel blij van!’

Certificaat Interne Cultuur Coördinator

Na de presentaties was het tijd voor de diploma-uitreiking. Met het diploma hebben de deelnemers een landelijk erkend certificaat in handen. NEOS is trots op de mooie cultuurplannen die de cursus heeft opgeleverd en wenst alle kersverse ICC’ers heel veel geluk en plezier in hun nieuwe rol!

Wil jij je ook (verder) bekwamen als ICC’er?

Deelname aan de ICC-cursus is gratis voor medewerkers van alle basisscholen in Amersfoort en Leusden. Op 2 oktober 2024 start er weer een nieuwe editie. Lees hier meer over de ICC-cursus 2024-2025 of schrijf je in.

deelnemers icc-cursis 2023-2024

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.