Inspiratie, Primair Onderwijs, Trainingen

Enthousiasme en creativiteit tijdens Inspiratieochtend het jonge kind

Om cultuuronderwijs ook bij de allerjongsten te stimuleren, organiseerde NEOS afgelopen vrijdag een inspiratieochtend vol creatieve en kunstzinnige workshops. Ruim dertig pedagogisch medewerkers kwamen naar De Observant in Amersfoort om zich onder te dompelen in dans, muziek en beeldende vorming.

inspiratieochtend voor pedagogisch medewerkers
Datum
4 maart 2024
Geschreven door
NEOS cultuuronderwijs
Boek een Kleintjekunst performance

Bekijk ons aanbod van Kleintjekunst performances

Tijdens de inspiratieochtend gingen we dieper in op de vraag hoe je als pedagogisch medewerker cultuuronderwijs kan inbrengen in je groep. We begonnen plenair, met een Kleintjekunst performance van theatermaker Jesse van Delft. Sinds 2022 ontwikkelt NEOS samen met Kleintjekunst performances voor de jongste doelgroep waarin peuters en kleuters hun eigen beeld – en lichaamstaal ontdekken aan de hand van allerlei materialen.

Interactieve performance voor peuters en kleuters

Met haar performance wist Jesse in korte tijd de deelnemers te boeien door via beweging en tast alle eigenschappen van een spiegeltje te onderzoeken. ‘De sfeer die er ontstaat is heel sereen, doordat Jesse in stilte werkt en helemaal focust op de zintuiglijke waarneming,’ vertelt Stephanie Westerhoud, Teamleider uitvoering en kwaliteitszorg bij NEOS. ‘Jesse liet de deelnemers vervolgens ook in de huid van de peuter kruipen door hen een spiegeltje te geven en te laten experimenteren. Zo konden de deelnemers zelf ervaren wat zo’n interactieve performance teweegbrengt in de groep.’

inspiratieochtend voor pedagogisch medewerkers

Creatieve workshops dans, muziek en beeldend

Na het plenaire gedeelte gingen deelnemers uiteen in groepen voor creatieve workshops in de thema’s dans, muziek en beeldende vorming. Zo liet Marjolein Buningh, Kerndocent dans bij NEOS, de deelnemers kennismaken met hoe je dans kunt inzetten met de allerkleinsten. In de workshop behandelde ze de volgende opdracht: het uitvoeren van een dagelijkse handeling, zoals aankleden, maar dan sterk vertraagd of versneld. Stephanie: ‘Vooraf legde ze uit wat het leerdoel van de oefening is, in dit geval impulsbeheersing en het bevorderen van samenwerken. De heldere uitleg bij de oefening, in combinatie met de oefening zelf ervaarden de pedagogisch medewerkers als heel inspirerend. Een van de deelnemers zei na afloop: Ik heb nu al zin om dit maandag met mijn peuters te doen!’

inspiratieochtend voor pedagogisch medewerkers

NEOS leskaarten

De activiteiten gebruikt als in de workshops zien we ook terug in de leskaarten die NEOS heeft ontwikkeld voor het jonge kind. De series muziek en beeldend zijn inmiddels verkrijgbaar en dans is in de maak. Met deze kaarten hebben pedagogisch medewerkers een ideale tool in handen voor creatief cultuuronderwijs op de speelleergroep of een kinderdagverblijf. In elke set kaarten kun je combinaties van oefeningen maken, die je in staat stellen om een muziek- of beeldend moment met een kop en een staart op je groep aan te bieden. Plezier staat centraal, maar in de lessen is ook aandacht voor taalontwikkeling en motorische vaardigheden. De inhoud van de leskaart is zo samengesteld dat elke pedagogisch medewerker er direct mee aan de slag kan in een groep.

Totaalpakket voor de pedagogisch medewerker

NEOS gelooft dat kunst- en cultuuractiviteiten een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van de allerjongsten. We ontwikkelden daarom diverse tools voor de pedagogisch medewerker om peuters in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Naast de leskaarten is er bijvoorbeeld ook een podcast en een mediabibliotheek exclusief voor pedagogisch medewerkers.

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.