Inspiratie, Nieuws & Updates, mbo, Voortgezet onderwijs, Primair Onderwijs

Grote plannen voor het nieuwe schooljaar

In het schooljaar 2023-’24 zorgt NEOS voor hoogstaand cultuuronderwijs voor basisschoolleerlingen in Amersfoort en Leusden. Een van de ambities is meer samenwerkingen met organisaties en kruisbestuiving tussen vakken.

Datum
3 juli 2023
Geschreven door
NEOS cultuuronderwijs

Terwijl de grote zomervakantie eraan komt, werkt NEOS Cultuuronderwijs al hard aan de plannen voor het komende schooljaar. In 2023-’24 krijgen leerlingen van 52 basisscholen in Amersfoort en Leusden weer bijzondere lessen van bevlogen kunstvakdocenten. Ook staan er bezoeken gepland naar musea, film- en theatervoorstellingen. 

Afgelopen maanden zijn onze adviseurs langs geweest bij alle scholen die deelnemen aan het programma Cultuureducatie met Kwaliteit. Er is terugblikt op het afgelopen jaar en gesproken over de wensen en ambities voor de toekomst. Op basis daarvan heeft NEOS planningen gemaakt voor het cultuuronderwijs voor 40 scholen. Ook doen er 12 scholen mee aan ons instapprogramma Kunstkeien. Zoals altijd was dit weer een hele puzzel, maar deze is nu inmiddels bijna gelegd! 

Nieuwe samenwerkingen

Een ambitie van NEOS is meer kruisbestuiving tussen cultuuronderwijs en andere vakken, en nieuwe samenwerking met meer organisaties. Een goed voorbeeld hiervan is het pilotprogramma met natuur- en duurzaamheidscentrum De Groene Belevenis, dat tijdens de Bodemdierdagen cultuur- en natuureducatie combineert.  Ook worden er aan het begin van het nieuwe schooljaar theaterlessen gegeven die zich richten op het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Hiermee wordt door middel van cultuuronderwijs geïnvesteerd in de sociale cohesie van de groep: iets wat de rest van jaar doorwerkt. 

Bij elkaar opgeteld zijn er voor het komend schooljaar maar liefst 10.000 individuele theaterbezoeken gepland in de diverse theaters en ook op de scholen zelf. Afspraken met het nieuwe AFAS-theater schept mogelijkheden voor theaterbezoeken voor scholen in Leusden, terwijl ze daar vroeger voor naar Amersfoort moesten. Dat kinderen cultuur kunnen beleven in hun eigen stad of wijk, is een belangrijk speerpunt voor NEOS. 

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) is een landelijk subsidieprogramma om cultuureducatie mogelijk te maken voor alle basisscholen in Nederland. Vanuit de gemeentes Amersfoort en Leusden is NEOS Cultuuronderwijs penvoerder van dit programma. Het doel is dat cultuuronderwijs een vast en logisch onderdeel wordt van het lesprogramma. 

Kunstkeien

Kunstkeien biedt een basis voor cultuureducatie in het primair onderwijs. Met het bezoeken van theatervoorstellingen of musea, maar ook door zelf te creëren onder begeleiding van een kunstvakdocent, maken leerlingen kennis met kunst en cultuur in hun eigen culturele omgeving. 

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.