Nieuws & Updates

Educatief aanbod slavernij- en koloniaal verleden

Onder de naam Amersfoort Ontketent herdenken we in Amersfoort een jaar lang ons slavernijverleden. Een mooi startpunt voor NEOS om ook het onderwijs te betrekken bij dit onderbelichte onderdeel van de geschiedenis. Samen met verschillende partners ontwikkelden en verzamelden we daarom inspirerend lesaanbod rondom het slavernij- en koloniaal verleden.

lesaanbod slavernij en koloniaal verleden
Datum
9 april 2024
Geschreven door
NEOS cultuuronderwijs
Aan de slag met slavernij en koloniaal verleden

‘Wil je inspirerend cultuuronderwijs maken rondom de rijke geschiedenis van Amersfoort? NEOS denkt graag met je mee!

De impact van slavernij begrijpen en werken aan een inclusieve samenleving. Met dat doel herdenkt Nederland een jaar lang ons slavernij- en koloniaal verleden. Ook de stad Amersfoort ontwikkelde een uitgebreid programma van activiteiten, onder het motto: Amersfoort Ontketent. Het slavernij en koloniaal verleden is een zeer pijnlijk onderdeel van onze geschiedenis. In onze huidige samenleving is de impact van dat verleden nog altijd zichtbaar en voelbaar, in de vorm van racisme en discriminatie.

Werkgroep Educatie rondom slavernij en koloniaal verleden

Toch bleef dit onderdeel van de geschiedenis tot voor kort onderbelicht. Het herdenkingsjaar is daarom een uitgelezen kans om dat te veranderen: door te begrijpen wat er in het verleden is gebeurd, kunnen we bewuster werken aan een rechtvaardige en gelijkwaardige samenleving.

Ook in het onderwijs liggen er veel kansen om bij te dragen aan dit proces van bewustwording. NEOS Adviseur voortgezet onderwijs Luuk Wildschut: “Niet alleen door het als thema te presenteren in lessen, maar door het integraal te betrekken in onze manier van denken over inclusiviteit en rechtvaardigheid.” Vanuit deze visie vormde de Gemeente Amersfoort een Werkgroep Educatie, samen met NEOS, Bibliotheek Eemland, Comité 30 juni, ABC Amersfoort en SGDHUB. Verschillende culturele partners sloten zich aan bij het initiatief. Het resultaat is een mooie verzameling van lesaanbod. Een kleine greep:

Fawaka Werelburgerschap biedt scholen een inclusieve en wereldse invulling van burgerschap. Ze doen dat in de vorm van lesmateriaal, maar bieden ook opleidingstrajecten, zoals de leergang Inclusief Onderwijs. Onderwijsprofessionals leren in dit traject hoe ze racisme, discriminatie en privilege kunnen herkennen in de klas en hoe ze daar proactief naar kunnen handelen.

Silent Nois3 ontwikkelde onder de naam Stil verleden uitgesproken zes gastlessen over het trans-Atlantische verleden en Voormalig Nederlands-Indië. Naast de theorie vertellen ouderen uit de voormalige koloniën hun persoonlijke verhaal. Deze verhalen vormen de basis van twee poëzoelessen waarin leerlingen gedichten schrijven en deze voordragen aan de ouderen.

Bibliotheek Eemland stelde een Leskist Slavernijverleden samen met uiteenlopende boeken over ‘slavernij’. Aan de hand van aansprekende verhalen ervaren leerlingen wat het betekent om niet vrij te zijn.

Slavernij en koloniaal verleden integreren in het onderwijs

Met dit lesaanbod hoopt NEOS meer culturele partners en onderwijsprofessionals te inspireren om het slavernij- en koloniaal verleden te integreren in het onderwijs. Ben je cultuuraanbieder of onderwijsprofessional en wil je hierover sparren? NEOS denkt graag mee! Stuur een e-mail naar Luuk.

Bekijk de trailer van het educatieve aanbod:

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.