Bijeenkomsten

Perspectief en persoonlijke verhalen: terugblik op de NEOS Zomeracademie 2023

Kunstvakdocenten en creatieve professionals kwamen ook dit jaar weer samen voor de start van het nieuwe schooljaar tijdens de NEOS Zomeracademie.

De deelnemers aan het einde van de NEOS Zomeracademie met Pearl Delchot na haar voorstelling tinten
Datum
4 september 2023
Geschreven door
NEOS cultuuronderwijs
Save the Date!

Geen NEOS Zomeracademie missen? Noteer 27 en 28 augustus 2024 alvast in je agenda.

Eind augustus ging het nieuwe schooljaar weer traditioneel met de NEOS Zomeracademie van start. Twee dagen lang konden kunstvakdocenten en creatieve professionals zich onderdompelen in verschillende workshops.

Perspectief 

Wie ben jij, wat is jouw verhaal en wat is het perspectief waar vanuit je iets ziet, voelt of ervaart? Vocal Statements uit Utrecht werkt via muziekeducatie aan de empowerment van jongeren uit krachtwijken. Tijdens de eerste workshop van de Zomeracademie wisten zij de groep kunstvakdocenten meteen te verbinden. Vanuit storytelling, spelopdrachten en zang kwam er een interessant creatief proces op gang en was het indrukwekkend om te ervaren hoe zij met jongeren werken.  

Lichaamstaal en stemgebruik 

In de middag werkten we via opdrachten aan taalgebruik en lichaamstaal gegeven door Stichting All-in.  De andere helft van de groep kreeg stem- en ademoefeningen van stemcoach Carmen Pierik om meer impact te maken met je stem. Onder leiding van onze kerndocenten reflecteerden we op de dag met een levend sculptuur.  

Cultureel responsief lesgeven 

De tweede dag startten we met een lezing van Sabrina Alhanachi. Bevlogen deelde ze haar kennis over Cultureel Responsief Lesgeven. Net als bij de workshop van Vocal Statements ging het over het verhaal achter de leerling, om verschillende culturen te leren kennen en op die manier te verbinden. Daarna was het tijd voor een gesprek op voeten onder begeleiding van Tjitske Bergsma. Een methode vanuit Deep Democracy waar je op een interactieve en bewegende manier meerdere perspectieven op een onderwerp of stelling inzichtelijk kunt maken.  

Afsluiten met dans 

Anders dan anders sloten we dit jaar de Zomeracademie af met een voorstelling. Danseres Pearl Delchot van Danstheater Aya danste haar voorstelling ‘Tinten’. Een indrukwekkend persoonlijk verhaal over racisme en het slavernijverleden.  

NEOS Zomeracademie 

Voor creatieve professionals organiseert NEOS cultuuronderwijs ieder jaar de NEOS Zomeracademie. Op culturele locaties in Amersfoort organiseren we twee dagen vol inspiratie op het gebied van cultuuronderwijs: dé manier om het nieuwe schooljaar te starten! NEOS Zomeracademie gemist? Noteer nu alvast 27 en 28 augustus 2024 in de agenda voor weer een nieuwe inspirerende editie.  

Fotografie: Linda Bouritius Photography

De deelnemers aan het einde van de NEOS Zomeracademie met Pearl Delchot na haar voorstelling tinten

Cookies

Deze website gebruikt cookies om je een optimale ervaring te bieden.